za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Sestavljanje kolesa Liteville 301 mk10

Miha, 24. decembra 2012

Sestavljanje se lahko začne…

Najprej par besed o dogajanju pred tem. Kot je znano je na prejšnjem kolesu, Commencal Meta, počil okvir. Takrat je vzklila želja po novem kolesu. Po prvem neuspelem varjenju pri priporočenem strokovnjaku (meni trenutno znanem pod imenom šalabajzer za varjenje aluminija) smo dali reč v roke strokovnjaku Tinku, ki je okvir popravil kot je treba in kolo od takrat dalje deluje brezhibno. Edini problem je bila tista mala želja, ki je sedaj že zrasla in se je ni več dalo izkoreninit.

Spogledovanje s kolesi Enduro, Mojo HD, Nomad, Litevillom 301 in 601 in morda še čim je že na papirju dalo rezultat, da sem se nagnil k Litevillu. Da ne bo kdo mislil, da sem iz papirja razbral lastnosti vožnje. Ne, iz papirja sem razbral samo stvari, ki mi niso bile všeč in pogoje, ki so bili zame nesprejemljivi. Nekateri so odpadli zaradi garancijskih pogojev, drugi zaradi kombinacije serijske opreme. Garancija na okvir 2 leti je bila zame nesprejemljiva, predvsem zaradi izkušenj s Commencalom. Če proizvajalec ne verjame v svoj produkt, tudi jaz ne. Kar se tiče opreme, sem na začetku bil pripravljen sprejeti kak kompromis vendar sem ugotovil, da bom za kolo z opremo, ki je ne želim, plačal približno toliko kot za tisto, kjer bo oprema po mojem okusu. Tako je padala odločitev, da bom kolo sestavil sam.

Ker vsega ne moreš testirati pred nakupom, sem na primer pri zavorah kolebal med Shimanom XT, Hope tech M4 Evo in Formulo The one. Avid je v osnovi odpadel, ker sem preizkusil preveč njihovih modelov, ki mi niso odgovarjali. Pač, osebno prepričanje, pri meni so dobili negativen prizvok. Po tihem sem želel preizkusiti Hope, vendar je pri nas to eksotika in sem verjel kolegu, ki ima prejšnji model in jih je priporočal. Končna izbira je bila Hope Tech M4 Evo s plavajočimi rotorji. Najracionalnejši nakup bi bil Shimano XT.

Izbira vilice je temeljila na preizkusu testnega kolesa, kjer se je za moje početje obnesla odlično. Cena v primerjavi s FOX-ovimi je bila veliko sprejemljivejša in pri FOX-u je zelo težko izkoristiti celoten hod vilice, ker je na koncu preprosto pretrda. Razmerje cena/kvaliteta je bila na strani Rock Shox-a. Izbral sem Rock Shox Lyrik RC2 DH Solo Air.

Še nekaj o ostali opremi. Na prejšnjem kolesu imam opremo Sram, ki deluje dobro. Debata o tem kaj je boljše, Shimano ali Sram, se mi zdi brezpredmetna. Imam občutek, da Shimano deluje malenkost mehkejša. Težko primerjam, ker je Sramova oprema, ki jo imam na Commencalu stara že 3 leta. V praksi sem navdušen nad prestavljanjem za dve prestavi, v težjo prestavo z enim potiskom ročke (multi release).

Po testiranju obeh modelov, Liteville 601 in 301, sem se odločil za slednjega. Ko sem imel vse dele na kupu, se je začelo veselje. Prvič sestavljam novo kolo, moje kolo. Postopek sem posnel in dokumentiral. Stehtal sem vse komponente in dokumentiral s fotografijami, ki jih lahko vidite spodaj. Bilo je veselje, da je kaj. Priznam, tokrat koles nisem spletel sam, kupil sem sestavljena.

S sestavljanjem sem začel pri pogonskem sklopu, najprej gonilni ležaj, gonilka, prednji menjalnik, vodilo verige, zadnji menjalnik, montaža vilice, priprava in namestitev koles, krmila, prestav, zavor, sedeža itd.

Kar me je dodatno razveselilo je to, da so skoraj vsi vijaki na Litevillu imbus št. 5. Koristno, z enim ključem zategneš vse. No ja, žal se pri Shimanu in Hopu tega ne držijo. Verjetno tudi ne bi imelo smisla, da je povsod tako velik vijak.

Kot najmanjši zobnik spredaj sem namestil Stambecco z 20 zobci, kar si lahko ogledate v tem videu. Poseben video je tudi za pripravo in montažo vilice.

Kolo je sestavljeno, moram it, me čakajo hribi in doline, korenine in kamnine…

 

Tehtanje komponent

11 komentarjev

 1. Kuki pravi:

  Lep bajk (skor kot moj :-) ), po mojem okusu. Vidim, da ma ful čudno dimenzijo sedežne opore in imaš isti problem kot jaz: Reverb ima nažalost srebrno in ne zlato matico. Sem že tuhtu, da jo razdrem in dem eloksirat :-) ampak brez veze. BTW, kaj je blo pa z Nomadom narobe, ki ga omenjaš v spogledovanju, kaj nima dovolj garancije. Men je bil skoz všeč, le predrag…

  Uživaj z njim v glavnem!

  LP

  • Miha pravi:

   Ja, če se prav spomnim je imel Nomad samo 2 leti garancije, drugače je tudi meni bil zmeraj zelo všeč. Sedaj sem preveril še enkrat in piše, da imajo garancije 5 let (vezana na prvega lastnika). Zmotilo me je predvsem to da zadaj ni imel osi 142×12 ampak QR (Quick Release). Mislim, da so pri določenih modelih tudi to spremenili, če prav vem, na modelu Tallboy.

 2. aljaz pravi:

  Dober prispevek! Moj bo sicer bolj črno-bel :)
  Če ni skrivnost, koliko pokaže tehtnica na koncu dneva okoli 14kg? Ali so gume HR 2, 2ply?

  • Miha pravi:

   Ni skrivnost, ni, vendar v času pisanja objave še nisem imel čisto “končne verzije” in teže nisem objavljal. Ravno danes sem zverino stehtal in kaže 13,9 kg, pravilno si ocenil. Glede gum pa tako, Sprednja je High Roller II, 2,4 z EXO steno (ni dvostenska), zadnja je Ardent 2,4 prav tako z EXO steno.

 3. […] sestavljanju svoje 301-ke sem moral cev odrezati dobrih 6,5 cm. Ta podatek sicer ne pove nič pomembnega ampak podaja […]

 4. Marko pravi:

  Odličen posnetek !!!

  Kakšno ceno so imele vse komponente skupaj???

  lp

  • Miha pravi:

   Marko pozdravljen, Koliko je bila točna cena vseh komponent skupaj ne vem, ker sem jih nekaj vzel skupaj z okvirjem in ni bilo posameznih cen komponent ostale sem kupil na spletu, tako da približen znesek je 2750 €.

 5. Rok pravi:

  Super zadevo si sestavil!
  Zanima me ena stvar glede vzmetenja. Glede na tisti prikaz delovanja vzmetenja na liteville spletni strani, dobim občutek, da rockarm ali zadnje kolo udarita v sedež, kadar je seatpost (tudi reverb, ki v tem primeru še za cca 5 cm zviša višino sedeža) spuščen do konca v seattube. Ali se motim?

  lp

  • Miha pravi:

   Zaenkrat se še mi ni zgodilo da bi se zadnje kolo dotaknilo sedeža ali kakega drugega dela. Res je da ne skačem na skakalnicah ali pa to počnem zelo redko. Kolo ni bilo nikoli v parku, na AM turah pa nisem zasledil tega problema. To se da preizkusiti tako, da odviješ amortizer iz okvirja in pogledaš hod, ki ga ima vzmetenje.

 6. […] sestavljanje je v grobem precej podobno tistemu iz Liteville objave, zato se tu ne bom ponavljal. Bo pa na kakšno morebitno vprašanje mogoče odgovoril tudi […]

 7. […] leto dni je minilo odkar sem kupil in sestavil svoje kolo, Liteville 301. V tem letu se je nabralo dovolj kilometrov, višincev in vtisov, da […]

Komentiraj