za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Sestavljanje kolesa Nikolai ION 16

Jože, 10. avgusta 2013

Kako naj začnem …

Pozimi, ko čas na bajku upade in več časa preživim za računalnikom, sem začel prebirati forume. Želel sem si nekaj novega, nekaj kar ne najdeš ravno ‘za vsakim vogalom’.

V glavi sem imel dva scenarija. Prvi je bil le nakup okvirja ter premontaža vse opreme iz Endura, drugi pa nakup novega okvirja ter celotne opreme. Glede na to da bi v prvem primeru moral prodati le okvir (kar pa se mi ni zdela ravno lahka naloga), je zmagala druga opcija.

Nasprotno od Mihovega, je bil pri meni izbor precej ožji. Glavni kandidat je bil Nicolai, šele za njim pa, za vsak slučaj, še Liteville (301 mk11). Že sestavljenih bajkov niti nisem gledal.

Zakaj Nicolai? Predvsem me je pritegnila možnost ‘konfiguracije’ okvirja, ročna izdelava, pa tudi sam (simple) dizajn mi je zelo všeč.

Ker v slovenskih trgovinah niso bili preveč zagreti, sem o možnosti naročanja ter pošiljanja okvirja neposredno do kupca povprašal kar sam Nicolai. Ko so odgovorili pritrdilno, se je bilo potrebno odločiti še o modelu. Izbiral sem med Helius AM, Helius AC ter ION 16. Prvi je že uveljavljen model, drugi je bil letos osvežen, tretji pa povsem nov. Po večdnevnem prebiranju forumov je prvi odpadel predvsem zaradi teže, malce pa tudi zaradi tega ker se počasi umika iz prodaje. Za AC sem sicer zaprosil za predračun, a ker ne podpira 545 A2C vilice (to pa sem že imel doma), je tudi ta odpadel. V nasprotnem primeru bi se zelo verjetno odločil zanj.

ION bo torej.

Ker gre za novi model, je okvir precej up-to-date (142×12 aksa zadaj, napeljava za Reverb stealth, tapered HT, PM nastavki zadaj, pa še kaj bi se našlo). Kot omenjeno, konfiguracijo okvirja izbereš sam. Odločil sem se za črno barvo okvirja in nihajke (prašno) rdeče detajle (ExtraLove) ter bel napis.

Glede na to da prednjega menjalnika nisem imel namena uporabljati, sem izbral temu ustrezno napeljavo. To pomeni da okvir po spodnji strani down tube-a nima lukenj za pritrditev ‘nosilcev’ bovdna in tako izgleda bolj ‘clean’.

Skupaj z okvirjem sem naročil še amortizer (Monarch Plus RC3) ter krmilni ležaj (Reset Racing Flatstack). Prvi ima malce prirejene nastavitve vzmetenja (‘tune’) zaradi česar naj bi bolje odgovarjal konfiguraciji okvirja, drugega pa je v prosti prodaji zelo težko dobiti. Vse kar se tiče naročila sem opravil preko mail-a, samo plačilo pa s pomočjo bančnega nakazila.

Ker že ob naročilu podajo predviden rok dobave (v mojem primeru je bil to 26. teden), sem imel cca. 4 mesece časa da postopoma naročim vso preostalo opremo. Razen par malenkosti, je bila ta v celoti kupljena preko spletnih trgovin (večinoma nemških), pri nas so bile cene višje, kar pa se na koncu kar nabere.

Tistih par mesecev je kar hitro minilo (vmes sem seveda še vedno ‘zlorabljal’ Endura), nakar dva tedna prezgodaj prejmem mail da je pošiljka na poti. Hitro sem naročil še zadnji paket opreme, nato pa nestrpno čakal na obljubljeni paket …Ob odprtju sem najprej preveril če je vse v skladu z naročilom. Vse je bilo tako kot dogovorjeno. Predvsem me je presenetil zadnji amortizer, kateri je bil, kljub temu da je bil takrat naprodaj le nekaj tednov, že novi model. Velik +.

Samo sestavljanje je v grobem precej podobno tistemu iz Liteville objave, zato se tu ne bom ponavljal. Bo pa na kakšno morebitno vprašanje mogoče odgovoril tudi filmček.

Oprema je vidna spodaj, kakšno besedo več pa napišem v eni izmed prihodnjih objav. Vključno seveda z občutki in samim delovanjem nove ‘igračke’.

P.S.:

V kolikor koga zanima teža … 13,2 kg. Točno po predvidevanjih.

P.P.S.:

Posebna zahvala gre celotni bikebook ekipi (M&M) za vso pomoč pri sestavljanju in seveda snemanju. Sem jima ‘uničil’ zelo lepo soboto …

TEHTANJE KOMPONENT

 

3 komentarji

  1. Lynx pravi:

    Lepotec ta Nicolai! Modna policija bo navdusena ;)
    Veliko uzivaskih kolesarskih podvigov!

    Dobro delo se naprej pobje.

  2. Dominik pravi:

    Super izbor komponent, okvir je pa itak razred za sebe. Tudi vizualno je krasen, točno po mojem okusu :)

Komentiraj