za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Počen okvir Commencal Meta

Miha, 8. septembra 2011

Sicer na kolesu sproti zadeve poštimam sam, sploh, če je to doma kjer imam garažo, čas in tudi več orodja. Tokrat sem se odločil, da peljem svojo Meto na servis v Imbbus, da fantje naredijo generalni servis med tem, ko jaz namakam noge v morje… Drugače ni časa, ker je zmeraj treba odbrcat kak klanec. Torej, moje morje je idealni čas, da se Meta odpočije in si privošči servisno razvajanje.

Saga se je začela približno pred enim mesecem, ko so mi fantje sporočili, da imam počen okvir. Postopek začnemo, ko pridem iz morja.  16. avgusta kolo gre do uvoznika, da ga poslika in pošlje slike na Commencal. Prijava napake je bila natanko 1 mesec po poteku garancijskega roka, ki je žal samo 2 leti.

Glede na to kje je okvir počil, je uvoznik odgovoril, da je to netipična poka okvirja, ki je posledica preveč izvlečene sedežne opore. Verjamem, da lahko zaradi tega pride do takšnih posledic, vendar je bila moja sedežna opora vedno potopljena v okvir veliko več kot je predpisal proizvajalec. Po navodilih proizvajalca mora biti sedežna opora potopljena 9 cm v okvir. Iz slike je razvidno, koliko je potopljena v mojem primeru.

Commencal je reklamacijo brezpogojno zavrnil z argumentom, da je pretekla garancijska doba. Kljub temu, da je okvir počil pri pravilni uporabi in to na mestu kjer ni nobenega razloga, da poči. Se pravi okvir je počil pri vožnji navzgor, ne pri skoku ne pri padcu ne pri kakšni drugi obremenitvi. Mojih 75 kg ne more biti vzrok za to. Po besedah uvoznika (idsport d.o.o.) je bil Commencal neomajen pri svoji odločitvi. Glede na to, da je bilo prijavljeno 1 mesec po preteku garancije in če upoštevamo, da je nekaj časa potrebnega, da se taka poka odkrije, bi lahko sklepali, da je počilo manj kot mesec dni po garanciji.

Kar me zelo pogreje je to, da Commencal ve, da so z Meto letniki 08 in 09 bile težave z pokanjem okvirjev (danes sem videl na istem mestu počen okvir Commencala le  drug model kolesa), a kljub temu ne prizna, da je to tovarniška napaka in zamenja okvirja, pa čeprav po garancijski dobi, vsaj v takšnih primerih, ko okvir poči zaradi vožnje v klanec. Sicer nisem bil zraven, vendar sem dobil občutek, da uvoznik s proizvajalcem ravna v rokavicah, saj res, da lepa beseda lepo mesto najde, ampak gre za to, da smo mi tisti, ki uvozniku prinašamo »kruh« in ne proizvajalec, zato bi bilo dobro, če bi proizvajalca »sunil v jajca« in mu objasnil naj se ne zafrkava z njegovimi strankami. Očitno Commencal ni to, kar sem mislil, da je oz. je to kar sem mislil, da ni.

Torej zaključek je jasen, ko preteče garancija tudi, če je za napako kriv proizvajalec se, vsaj pri Commencalu, požvižgajo nate. Odkrito, zelo sem razočaran.

Da podam še rešitev svojega problema in morda nasvet komu drugemu. Okvir bom dal zavarit in upal, da bo kolo kljub manjši lepotni napaki delovalo še naprej. Pri naslednjem nakupu kolesa bo eden ključnih dejavnikov tudi čas garancije. Kako se je končala zgodba z varjenjem okvirja pa v kaki prihodnji objavi.

2 komentarja

  1. […] in še pomembnejša zadeva, tokrat sem šel na turo s trdakom. Moja Meta ima namreč počen okvir in je pri uvozniku, upam na zamenjavo okvirja čeprav je slab mesec izven garancije. O tem bom raje […]

  2. […] par besed o dogajanju pred tem. Kot je znano je na prejšnjem kolesu, Commencal Meta, počil okvir. Takrat je vzklila želja po novem kolesu. Po prvem neuspelem varjenju pri priporočenem […]

Komentiraj