za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Liteville 301 po enem letu

Miha, 9. novembra 2013

Približno leto dni je minilo odkar sem kupil in sestavil svoje kolo, Liteville 301. V tem letu se je nabralo dovolj kilometrov, višincev in vtisov, da lahko opišem svoje občutke in naredim kratek povzetek.

Slednje vrstice so nastale po približno 80000 višinskih metrov vzponov, približno toliko je bilo tudi spusta in prevoženih cca. 1700 gorskih kilometrov. Težko bi temu rekel test čeprav v končni fazi je. Testni poligon? Vzponi so zmerno do precej strmi klanci po makadamu, kolovozu ali enoslednici, včasih so tudi tehnično bolj zahtevni. Spusti so prej počasni, strmi s tehnično zahtevnejšimi deli kot pa lepi tekoči in hitri. Seveda se tu in tam najde hitrejši, bolj tekoč del, ti dajejo drugačno vrsto veselja. Kje in kako so vtisi nastajali si lahko pogledate na povezavi ture.

Splošni vtis. S kolesom in konfiguracijo sem zelo zadovoljen. Vsakič, ko obračam pedala, pa čeprav je to na meji srčnega utripa sem vesel, da sem kupil prav Liteville 301. O tem kako dobro pleza in kako dobro je za spust v primerjavi z drugimi kolesi ne bi izgubljal besed, ker se okrog tega lahko razvije nekonstruktivna debata in drugih koles nisem nikoli testiral toliko časa. Lahko rečem, da se navzgor in navzdol, ob enaki teži kljub precej več hoda tako spredaj kot zadaj (170/160), pelje veliko bolje od prejšnjega kolesa (Commencal Meta 5.5.2). Občutek kontrole nad kolesom pri spustih je veliko boljši. Seveda se zavedam, da kolesa nista v istem cenovnem razredu in tudi nista predstavnika istega segmenta. Primerjam ju zgolj zato, ker sem z njima vozil enake ali podobne ture.

Morda beseda ali dve o tem kakšne težave sem imel v preteklem letu.
Prva težava je bila počena račna in uničeni ležaji na Hope pro II evo pesti, druga je bila poškodba okvirja (seat stay cevi), za katero sem kriv sam in je ne morem šteti kot slabost okvirja ali znamke. Kvaliteto okvirja lahko samo pohvalim, vsaj kar se geometrije tiče. Za dolgoročno vzdržljivost bo potrebno še malo počakati in objavo napisati nekaj let kasneje.

Izpostavil bi dve komponenti.
Prva so vilice Rock Shox Lyric RC2 DH Solo Air. Čeprav se z nastavitvami ne igram veliko mi nastavitev „low speed compression“ omogoča, da mi vilice nudijo dovolj opore pri strmih spustih, ko je zavora ves čas stisnjena. Z drugimi besedami se vilica pri počasni vožnji na strmem spustu ne poseda in mi omogoča ohranjanje ravnotežja.

Druga komponenta so zavore, Hope tech M4 evo. Morda jih omenjam bolj zaradi tega, ker pri nas niso razširjene in morda koga zanima mnenje. Po pretečenem obdobju sem z njimi zelo zadovoljen. Niso oblikovalski čudež in morda je zgornji rezervoar malenkost velik vendar lahko pohvalim njihovo moč, občutek in zaenkrat tudi zanesljivost. Kar me posebej navdušuje je to, da nikoli ni nepotrebnega, živce parajočega, drsanja ene izmed ploščic po diskih. V kolikor se to pojavi (morda pri menjavi ploščic) se zelo enostavno nastavijo.

Še nekaj malenkosti. Prehod iz hitrih zapeljancev (quick release) na spredaj 20 mm os in zadaj pa 12 mm pomeni hitro in enostavno snemanje in pritrditev koles na okvir, hkrati pa kolo zmeraj nastavijo v pravo lego in ni dvomov ali je kolo vpeto pravilno ali ne. Tudi ležišča se pri hitrem zapenjalcu sčasoma obrabijo in kolo ne sede vanje kot bi moralo. Glavna pridobitev pri oseh večjega premera je togost kar se zelo občuti. Vsekakor ne bi presedlal nazaj na hitre zapenjalce.

Premišljene zadeve, ki me navdušujejo na kolesu so recimo, pregrešno drago vodilo verige SCS II (Syntace Chainguide System), ki svojo funkcijo opravlja več kot odlično. Majhna teža, zlito z okvirjem, nobenega vzdrževanja, morda zamenjava plastike po kateri drsi veriga enkrat v prihodnosti.

Zaščita menjalnika RockGuard II je zaenkrat odlično opravila svoje delo. Prevzela je kar nekaj udarcev namenjenih menjalniku. Tudi menjalnik je dobil svoj delež. Nadomestni vijak za pritrditev nosilca menjalnika privit v okvir, ki je zmeraj pri roki. K sreči njegove pomoči še nisem potreboval.

Kaj naj rečem, zaenkrat ne vidim drugega kolesa, ki bi si ga želel kot zamenjavo. S tem sem več kot zadovoljen. Nikakor ne pravim, da je to najboljša izbira za vsakogar, vsekakor pa zaenkrat več kot presega moja pričakovanja in potrebe.

3 komentarji

  1. Matjaž pravi:

    Lepo napisano..

  2. Luka pravi:

    Kakšna je specifikacija bajka, hod spredaj/zadaj, katere gume uporabjaš (DH). Tudi sam imam 301ko in bi jo rad malo nadgradil…

Komentiraj