za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Montaža zobnika stambecco 20 zob

Miha, 19. novembra 2012

Veliko kolesarskih hribolazcev hitro ugotovi, da bi prav prišla še lažja prestava kot jih dobimo standardno na kolesu. Sedaj so v veliko primerih največji zobniki zadaj že z 36 zobci a kaj, ko so spredaj najmanjši zobnik povečali iz 22 na 24. Razloga ne vidim. Čudi me da so to naredili na vse-gorskih (all mountain) kolesih, kjer je lahka prva prestava dejansko koristna.
Rešitev težave je manjši sprednji zobnik. Zadaj več kot 36 zob ne bo šlo, ker menjalniki tega ne zmorejo, vsaj zaenkrat. Kolegi že nekaj časa vozijo te majhne obročke, ki imajo 20 zob. Sam sem se za to odločil komaj sedaj, ko sem nabavil novo igračo. O igrači več v kaki prihodnji objavi.

Gre za zobnik 20/4 Stambecco podjetja Mountain Goat. Drugje takšnih zobnikov nimajo ali pa jih sam nisem zasledil.
Montaža zobnika Stambecco 20/4 na gonilko z razmikom med luknjami 104, praviloma ne gre brez modifikacije. Torej gre za predelavo obstoječe gonilke. Sam sem prirejal Shimano XT gonilko. Problem ni v tem, da se zobnika ne bi dalo pritrditi ampak v tem, da veriga nasede na steno lukenj na gonilki. Če dodamo podložke, pa je zobnik preblizu okvirja ali pod dosegom, da bi menjalnik prestavil verigo nanj. V glavnem jaz sem moral piliti, v redkih primerih gre morda tudi brez modifikacije.
Luknje na vijaku je potrebno po zgornjem robu (oz. malo krožno) popiliti tako, da stanjšamo steno lukenj kamor se pritrdijo vijaki in približno 2 mm proti zunanjosti gonilke in tako narediti prostor za verigo. Paziti je potrebno, da s piljenjem ne posnamemo preveč stene za pritrditev vijaka. Z žago za železo sem si samo vrezal osnovno sled po kateri sem lažje pilil, da mi pila ni zdrsnila.

In ja, sedaj sem zadevo že preizkusil in trud s piljenjem je poplačan.
Za lažjo predstavo še video vsebina.

1 komentar

  1. […] najmanjši zobnik spredaj sem namestil Stambecco z 20 zobci, kar si lahko ogledate v tem videu. Poseben video je tudi za pripravo in montažo […]

Komentiraj