za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

V bikepark brez verige

Matej, 6. julija 2010

Trenutno imava oba neizpravne, zlomljene zadnje menjalnike, a to naju ne odvrne od vikend užitkov (moj se je zlomil neznano kje, Mihov pa pri padcu). Ko sem pred dvema tednoma ugotovil, da je menjalnik nedelujoč, se je porodila misel, da snamem menjalnik ter poskusim voziti brez verige. Bilo je nekaj dvomov kako se bo to obneslo, ker ni nobenega upora na gonilkah, po drugi strani pa tako ali tako ne gonimo kaj dosti v Mariborskem parku.
Na parkirišču sem opazil, da skorajda ni nobene razlike med vožnjo z verigo oz. brez nje, a mogoče bo teren pokazal drugače. Na vrhu, najprej levo, nato 4 bande, levi skok in povezava na flow trail. Morem priznati, da niti v enem trenutku nisem pogrešal verige. Ker je ostala skupina nadaljevala po downhill progi (WC), sem jim tudi jaz sledil. Celotno progo sem prevozil brez težav, brez da bi pogrešal verigo in povsem enostavno sem sledil ostalim „verigarjem“. Tisti dan sem naredil še sedem spustov in se povsem navdušil nad vožnjo brez verige. Kolo namreč povsem neslišno premaguje vse ovire na progah. Najglasnejši del na kolesu sta očitno veriga in menjalnik. Brez njiju je vožnja zelo tiha.
Tudi ta vikend sva vozila brez menjalnikov ter verig in verjetno še bova kakšnega preden dobiva menjalnike.

Nauk zgodbe:
Mi amaterji ne potrebujemo menjalnika in verige. Seveda pa je najbolje, če je vse brezhibno.

P.S. Prihodnjič: video navodila, kako pravilno namestiti in nastaviti zadnji menjalnik na kolesu.

1 komentar

  1. […] sem izkoristil še za nakup zadnjega menjalnika za kolo. Kot je že znano iz ene predhodne objave (V bikepark brez verige) se že nekaj časa v park podajava brez menjalnika in verige. Nakup menjalnika (Shimano SLX […]

Komentiraj