za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Montaža in nastavitev menjalnika

Miha, 28. avgusta 2010

Zahtevnost: 2 od 5

Službene obveznosti so me vodile v Nemčijo in pot sem izkoristil še za nakup zadnjega menjalnika za kolo. Kot je že znano iz ene predhodne objave (V bikepark brez verige) se že nekaj časa v park podajava brez menjalnika in verige. Nakup menjalnika (Shimano SLX Shadow) v Sloveniji se je izkazal za dokaj drag. Cene od najnižje 50 € pa tja do skoraj 70€. Vse lepo in prav ampak, če je v Nemčiji cena 35 € potem me je težko prepričati, da je cena 50 € izjemno ugodna. Menjalnik je pri nas 40 % dražji, ko govorimo o najnižji ceni. Pustimo debato o malem trgu, težkih pogojih in še kakšnem izgovoru. Tudi v Nemčiji ga nisem kupil po nabavni ceni ampak so imeli nekaj profita. Sklepam, da je nekdo pri nas (pre)požrešen. Uhh, kar zmrazi me…

Bistvo današnje objave je namestitev in nastavitev zadnjega menjalnika. Danes sva se končno lotila te mehanike in seveda vse skupaj posnela, če se morda še kdo loti opravila. Dodala sva tudi originalna PDF navodila proizvajalca, kjer je postopek opisan bolj natančno. Naj še povem, da je  postopek dokaj nezahteven, potrebno je le slediti navodilom in imeti nekaj vztrajnosti za začetek.

[EDIT] Hvala za komentar – opombo @Dexter.
Res je, pri menjavi menjalnika se največkrat zamenja tudi pletenica – tudi midva sva jo. Pletenica se namreč deformira, na mestu kjer je pritrjena na menjalnik, zato jo je priporočljivo zamenjati. Bovdna ni potrebno zamenjati razen, če je kje poškodovan ali drugače dotrajan. Pletenico speljemo po za to namenjenih poteh na okviru kolesa.

Napotki in prikaz namestitve pletenice v ročico menjalnika.
1. Odstranite vijak – čep.
2. Prestavite ročico v najnižji položaj, da se prikaže glava pletenice.
3. Pletenico napeljite skozi ročico tako, da glava pletenice lepo nasede na ležišče.
4. Vijak za fino nastavitev menjalnika nastavite v srednjo lego.
5. Na koncu ne pozabite namestiti vijaka – čepa.

3 komentarji

  1. Dexter pravi:

    Škoda, da zraven ni prikazano vpetje pletenice v ročko menjalnika. Saj se ponavadi ob menjalniku menja tudi pletenica .

  2. Matej pravi:

    @Dexter
    Hvala za komentar, ki nam je pomagal izboljšati vsebino objave.

  3. […] Prihodnjič: video navodila, kako pravilno namestiti in nastaviti zadnji menjalnik na […]

Komentiraj