za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Servis vilice Marzocchi 888 RCV

Matej, 9. aprila 2009

Zahtevnost: 5 od 5

Tokrat smo udarili po vilicah in sicer po Marzocchi 888 RCV letnik 2007.

Na kratko je zadeva izgledala nekako tako, razstaviš vilice, izliješ olje, jih očistiš, pregledaš, naliješ novo olje, sestaviš in to je to. Nič lažjega kot to, bi rekel Melkijad.

In še na Dolgo:
Potrebno orodje:
Imbus: 2.5, 4, 5, 6,
Ključ: 26, 13, ravni izvijač, posoda za odpadno olje, menzura za olje, olje, vazelin, krpe za brisanje.

Naj povem na začetku, da je spodaj opisani postopek plod raziskovalne žilice in zabave in to nikakor niso profesionalna navodila za servisiranje omenjenih vilic. Če med menjavo olja opazite kakršnokoli “sumljivo” zadevo, se posvetujte s pooblaščenim serviserjem. V najinem primeru so bila vsa tesnila nepoškodovana in neiztrošena, zato sva menjala samo olje, v nasprotnem primeru jih je potrebno zamenjati.

Pa začnimo, ko so vilice še na kolesu.

Najprej snamemo kolo iz vilic, odstranimo zavorno čeljust in bouden, če je pritrjen na vilico.

Zgornja čepa, ki sta na vrhu vsakega drsnika vilic (ključ 26) zgolj odtegnemo. Odvijemo le toliko, da popustita (približno ¼ obrata ali manj), ker je kasneje to zelo težko, ne odvijemo preveč, da nam ne začne iztekati olje.

Na koncu odvijemo še vijake na zgornjem in spodnjem mostu vilic ter vilice izvlečemo iz ležišča. Morda si je smiselno zapomniti ali označiti kje so vilice pritrjene preden jih odstranimo.

Tako, sedaj smo vilice sneli iz okvirja in lahko pričnemo z zabavo.

Zgornji čep enega drsnika odvijemo do konca in ga skupaj s tesnilom potegnemo iz cevi (slika 6) ter ga odložimo na čisto mesto.

Drsnik počasi potisnemo navzdol, da se nam prikaže plastičen distančnik in vzmet. Oboje izvlečemo in odložimo na čisto mesto (vse je zelo mastno od olja, zato bo krpa prišla še kako prav).

Pripravimo si posodo – gozdni sadeži :), v katero bomo zlili olje in ga odlijemo (olja je v vsaki nogi približno 200-250 ml).

Vilico obrnemo in odstranimo plastičen čep, lahko si pomagamo z ravnim izvijačem. V našem primeru smo začeli z nogo na kateri nastavljamo compression.

Ko odstranimo rdeč čep pridemo do vijaka, ki ga je potrebno odviti, da izvlečemo drsnik iz noge vilice. Priporočljivo je očistiti umazanijo okrog vijaka, da je ne vnašamo v notranjost vilice.

S ključem 13 odvijemo matico na spodnji strani. Ko je popolnoma odvita bomo lahko izvlekli drsnik.

Tako, drsnik je izvlečen, sedaj odstranimo tudi zaščitno gumo (semering) na zgornji strani noge. Tudi tukaj si pomagamo z ravnim izvijačem. Pazimo, da ga ne poškodujemo, potrebna je majhna sila, da se guma vda in potem ga z lahkoto odstranimo. Očistimo ga vseh nečistoč in starega mazilnega sredstva, ki ga bomo nadomestili z novim.
Če je vilica kje puščala olje ali so kakšni drugi znaki iztrošenosti tesnil jih je potrebno zamenjati.


Slika noge, ko je zgornji semering odstranjen.

Še enkrat kako zgleda notranjost razstavljene vilice. Izlijemo preostalo olje in notranjost po potrebi očistimo s kakšno krpico, da odstranimo aluminijaste opilke in ostalo umazanijo, ki se je nabrala.
Ko je vse skupaj čisto, ponovno namestimo vsa tesnila (semeringe) na njihova mesta.

Semering na notranji strani namažemo z neke vrste „vazelinom“ (midva sva uporabila Motorex White grease). Količino vazelina sem odmeril po lastni presoji in ga dodal toliko, da sem zapolnil kanalčke, ki so na notranji strani gumice. Prave količine ne vem, vsekakor pa ga ni premalo in upam da tudi ne preveč.

Ko smo to naredili, lahko vstavimo drsnik, ki smo jo prej izvlekli, nazaj v nogo in privijemo matico iz slike 11. Morda se matica ne bo hotela ujeti na navoj, zato si pomagamo tako, da vstavimo vzmet in jo stisnemo, da matico lažje privijemo. Matico zategnemo z občutkom, da ne poškodujemo gumijastega tesnila, ki preprečuje iztekanje olja iz vilice.

Sledi nalivanje olja v vilico (uporabila sva Motorex Racing fork oil SAE 7,5W). Količina olja je odvisna od vaše želje po delovanju vilice in od vaše teže. Na internetu je tabela, ki jo je pripravil proizvajalec. Ko smo olje nalili, vstavimo vzmet in distančnik. Nato potegnemo drsnik iz noge dokler nas ta ne ustavi in privijemo zgornji čep (slika 6). Ko vilice pritrdimo nazaj na okvir še enkrat preverimo, če je ta čep dovolj zategnjen.

Enak postopek ponovimo tudi za drugo stran vilice. V obe nogi nalijemo enako količino olja (velja za primer teh vilic).

4 komentarji

 1. Nejc pravi:

  LP
  zanima me kje lahko kupim vazelin in olje oz kateri vazelin in katero olje. Hvala za odgovor Nejc

 2. Matej pravi:

  Olje za vilice dobiš v vsaki boljši kolesarski trgovini – namenska olja za vilice (enako olje uporabljajo tudi motorna kolesa tako, da lahko povprašaš tudi v moto trgovinah). Midva uporabljava zadeve od Motorexa, dobiš pa tudi R.S.P. olja ter maziva in podobne. Tukaj je še video menjave olja https://bikebook.si/2011/01/menjava-olja-marzocchi-888/

 3. MATIJA pravi:

  zdravo
  zanima me če je isti postotek tudi pri marzocchi 888 rcv 2009 ?
  LP

 4. DH MATEJ pravi:

  moje vilice so 888 RV 2007 ali je servi približno enak
  LP

Komentiraj