za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Barvanje okvirja po varjenju

Miha, 22. oktobra 2011

Kolo je zvarjeno. Kot vam je znano iz prejšnjih objav mi je počil okvir na Commencal Meti. Če se sprašujete zakaj je trajalo toliko časa, da poročam o rezultatih bo v nadaljevanju več kot jasno. Tema tega prispevka bo sicer barvanje dela okvirja na mestu zvara.

Ko sem kolo dobil iz popravila sem seveda naredil nekaj tur, da vidim če zadeva deluje. Po dobrem tednu sem se odločil, da kolo pobarvam na mestu, kjer je bilo zavarjeno.

Po nekaj razmišljanja in posvetovanja sem se odločil, da kolesa ne bom peskal ampak samo očistil mesto zvara, malenkost pobrusil z zelo finim smirkovim papirjem (P800) pobarval z temeljno barvo in nato z barvo v spreju nanesel zadnji sloj.

Ključen del je dobra temeljna barva in priprava površine za nanos zadnjega sloja barve. Začnemo z zaščito okvirja, da določimo do kje bomo barvali. Z zelo finim smirkovim papirjem (vrednost 800) obrusimo površino, ki jo bomo prebarvali. Papir večkrat namočimo v vodo, da brušenje ni pregrobo. Obrušeno površino očistimo in osušimo. Temeljna barva (Glasurit® Epoxy Primer), ki mi jo je svetoval in »posodil« kolega, je profesionalna epoxy barva za barvanje avtomobilov. V razmerju 4:1:1 zmešamo barvo (801-72), trdilec (965-60) in razredčilo (352-91) ter enakomerno prebarvamo želeno površino. Nadaljevanje je sledilo naslednji dan (barva se na 20°C suši 8h). Ko je temeljna barva popolnoma posušena, pričnemo z brušenjem oz. pripravo površine za končno barvanje. Ponovno brusimo z mokrim smirkovim papirjem (P800). Nežno obrusimo pobarvano površino in robove, ki so nastali zaradi zaščite. Papir čim pogosteje namakamo v vodo in brusimo z minimalnim pritiskom na površino dokler ni popolnoma gladka.

Sledi zaključno barvanje. Glede na to, da sem uporabil barvo v spreju je potrebno dele kolesa, ki jih ne želimo pobarvati temeljito zaščititi. Površino še enkrat očistimo, obrišemo in počakamo, da se posuši. S sprejem želene barve pobarvamo površino. Ko se barva posuši, je potrebno še malo polirne paste in voska, da pridobimo sijaj in zadeva je zaključena. Naj opozorim, barva, ki jo kupite skoraj zagotovo ne bo identična kot je tista, ki je na vašem okvirju. Razlika se bo opazila, vendar ne na prvi pogled.

Na moje veliko razočaranje se je na prvi turi po barvanju metka vdala v usodo in ponovno počila tik ob varu. Vzpon na tej turi je bil sicer tehnično precej zahteven, a vseeno. To pomeni, da je na popravnem varjenju in zato sem spet brez kolesa. Morda je okvir počil že takoj na prvi turi po varjenju, vendar se to ne opazi dokler okvir ni pobarvan in poči tudi barva na kateri so to jasno vidi. Pa do naslednjič, ko bom zadevo primoran ponoviti.

4 komentarji

 1. Robert pravi:

  Ojla, ti je že poratalo urediti zadevo? Upam na najboljše. Sem v postopku nabave Lapierrjevega Zestyja 314 letnik 2012 in me v Imbbusu prav tako strašijo s pokanjem njihovih okvirjev. Čeprav pravijo, da so Mete dost bolj rizične, me vseeno malo skrbi. Lapierre ima sicer 5 let garancije na okvir in okvare so se pojavljale: 2009 predvsem ohišje BB, 2010 zadnje nihajke in 2011 spoj kjer se pri vilicah stikajo vse cevi. Le upam, da so za 2012 poštimali tudi to, saj so menda povsemna novo zasnovali kolo, pa tudi vzmetenje. Sicer pa glede na to, da si se moral sam spraviti v tole (potek garancije in to..) ti priporočam ojačitev tega predela, saj sam zvar razpoke ponavadi ni dovolj da se zadeva ne ponovi. Morda bi prišla v poštev custom izdelava nekega dela (obvezno iz enakega materiala kot je okvir)ki bi se opasal na zgornji del okvirja ter spredaj na podsedežno cev. Poglej kako imajo zadevo že tovarniško ojačano kolesa AM klase iz Lapierjevega asortimana (Zesty, Spicy)pa tudi pri nekaj drugih znamkah sem opazil ojačitve v tem delu.

 2. Miha pravi:

  Z Lapierrjem nimam lastnih izkušenj. Kolega ima spycija in je zelo zadovoljen, vsaj nazadnje je bil. Glede pokanja okvirjev je tako, da vsak okvir lahko poči vprašanje je če se to dogaja pogosteje kot pri konkurenci. V kolikor ja, pojdi daleč stran od tega kolesa. Preventiva pred kurativo. Reševanje reklamacij je v veliki večini težava. Tako da, če se lahko temu izogneš se raje izogni. 5 let garancije je veliko bolje kot Commencalovi 2 ampak vseeno ne računaj, da bodo kar priznali, da je napaka njihova. Najprej bodo napeli vse sile, da krivdo zvalijo nate. Informacija, ki te bo zanimala je ta, da je uvoznik za Lapierre isti kot za commencal (torej mojo meto). Zame razlog, da naslednje kolo ne bo nobeno, ki ga uvažajo oni. Reklamacije rešujejo tako, da čakajo na odgovor proizvajalca, se pravi si vezan na odzivnost njih. Verjetno je tudi pri večini drugih tako. Lahko je njim s tujim kur…mlatit po koprivah.

  Zaenkrat ne bom ojačeval razen če poči še enkrat potem bo potrebno razmišljati malo širše. Zadeva je že v konstrukciji zgrešena in moj dodatni kos aluminija ne bo rešil zadeve. Predvidevam da prav tako ne bom našel enake sestave aluminija.

 3. Robert pravi:

  Hja, Lapierja sem že naročil… Uvoznik je z modelnim letom 2012 drugi (A2U iz Trzina in ne več ID sport) Itak je logično, da se čaka na odgovor proizvajalca, saj je vedno tako, ne samo pri kolesih. Razen pri kitajskih izdelkih, ko ti izdelek ponavadi le zamenjajo… Zaenkrat kakor sem govoril z Zdravcem, ni bilo nobenih zavračanj garancije, le dolgo je trajalo ponavad, da so rešili zadevo. Kar se pa tvoje Metke tiče, pa upam, da si jo že poštimu, ker sicer ne najdem zapisa o ponovnem varjenju in barvanju, le zapis o tem, da si kolesaril. In pa enak kos aluminija? odsluženo kolo z Alu okvirjem? Odrežeš kos najdebelejše cevi… saj Meta ma verjetno 7005 Alu okvir, kot večina koles. Sem pa vidu tanovo Meto Am, čist huda in konstrukcijsko na delu kjer imaš probleme poštimano. Je pa treba upoštevat, da ne tvoja Metka,niti moj bodoči Zesty nista ravno kolesa za v bike parke, temveč je to trail do AM kolo namenjeno takšni vožnji. Enostavno se je potrebno izogibat 2m+ dropom :-)

  • Miha pravi:

   Hja, nisem naredil še ene objave o ponovnem postopku barvanja, ker bi bila praktično enaka kot prva. Ko sem prič pobarval okvir je barva počila in potem sem kolo dal še enkrat na preverjanje kjer so potrdili da zvar ni počil. Torej sedaj sem prebarval drugič in se odločil, da se ne mislim več sekirat ali je počen ali ne… Barva je sicer spet počila. Skratka vozil bom dokler ne bo kaj narobe. Nova metka je zanimiva amapak me to kompletno spreminjanje geometrije ne navdušuje preveč, ker potem spet potrebujejo kaki 2-3 sezone, da odpravijo vse napake. Moja meta parka ni preizkusila, uporabljam jo izključno za AM, praktično nobenih skokov. Nisem razbral kaj si mislil z “odsluženo kolo z Alu okvirjem” ?
   Nisem vedel, da ima Lapierre novega uvoznika. Čas bo pokazal kaj to pomeni za stranke. Me veseli, da si se določil in upam, da začneš čim prej uživati na stezicah.

Komentiraj