za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Menjava olja, Formula oro K18

Miha, 27. avgusta 2012

Na enem izmed zadnjih izletov po naših hribih se je zgodilo, da sem na prednji zavori Formula oro K18 izgubil naslon. Na vmesnem postanku  na spustu sem ugotovil, da lahko prednjo zavor stisnem do krmila. Ko sem se ustavil, spustil ročico zavore, jo stisnil še enkrat na mestu, naslona ni bilo več. Po par minutah je zavora ponovno dobila naslon in vse je bilo normalno. Tudi naslednjo turo brez težav. Vseeno potrebna bo menjava olja (menjava zavorne tekočine in zračenje zavor kot nekateri to poimenujejo), končno.

Minilo je približno tri leta od kar sem kupil kolo in nikoli menjal zavornega olja. Preprosto ni bilo potrebe. Formula oro K18 ni vrh ponudbe (prej osnova) pa vendar, glede na moje izkušnje in brezhibno delovanje do sedaj, jo lahko samo pohvalim. Glede na to, da eni »puščajo kri« zavoram skoraj vsak mesec bi rekel, da je K18 precej neproblematična. Da v prihodnje ne bi bilo težav z izgubo naslona, sem preventivno zamenjal zavorno olje, kar si lahko pogledate na spodnjem videu.

Uporabljal sem Avid-ov sistem za menjavo olja, ki je imel rob enega vijaka prirejen (zmanjšati je bilo potrebno rob za katerega držimo vijak, ko ga privijamo), da sem ga lahko privil v luknjo za menjavo olja na ročki zavore.

2 komentarja

 1. Marko pravi:

  Sem iskal primeren video a to vprašanje, pa je ta dokaj blizu.

  Zanima me katere zavore bi priporočal za AM kolo, voženo po njemu primernem terenu. Trenutne zavore me po 7 letih zapuščajo se mi zdi. Bleedane so bile 100km nazaj pa so že spužvaste. Imam pa Avid code 5.

  Menjan bo komplet zavorni sklop spredaj in zadaj.
  Po možnosti da ostanem v podobnem cenovnem razredu kot sem sedaj.

  • Miha pravi:

   Pozdravljen, Jaz imam Hope tech M4 in sem zelo zadovoljen. Ne vem katera trgovina jih prodaja v Sloveniji. Jaz sem jih kupil preko spleta. Takrat sem precej kolebal med Shimano XT in omenjenimi Hope zavorami (Odločil sem se za Hope ker sem dobil dobre reference in želel sem jih preizkusiti). Mislim, da je trenutno shimano XT precej dobro, če ne najboljše, razmerje med ceno in kvaliteto. Če bi danes kupoval set zavor bi bile brez pomisleka Shimano XT.

Komentiraj