za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Tresenje vilic pri zaviranju

Miha, 15. maja 2014

Po daljšem času spet ena bolj tehnično obarvana objava. Marsikomu znana težava je vibriranje vilice med zaviranjem. Zadeva je prav nadležna in nekako jo je potrebno odpraviti. Trudila sva se, da prikaževa nadležno vibriranje na videu, vendar je precej slabo vidno.

Že pred časom sem opazil, da se je težava pojavila tudi pri mojih zavorah. Zakaj točno nastane nisem povsem prepričan, vendar za to ni kriva prekomerna obraba rotorja ali slabe zavorne obloge. Vzrok za to je najverjetneje pregretje rotorja. Zaradi oblike rotorja se toplota na rotorju ne odvaja enakomerno po vsej površini. Na sredini med posameznimi nosilci se zavorna površina ohlaja najslabše in tukaj nastanejo točke pregretja, kar se vidi kot plavkast obris na rotorju. Torej, zaradi pregretja rotorja na določenih točkah ima zavorna površina na teh točkah drugačno trenje kot tam, kjer rotor ni pregret. Ker se te točke enakomerno izmenjujejo po krožnici, se izmenjuje tudi moč zaviranja, kar čutimo kot pulziranje in se odraža kot vibriranje vilice.

Da, rešitev je preprosta, menjava zavornega koluta in zavornih oblog je odpravila težavo. V tem videu lahko vidite tudi dokaj enostaven način kako batke v zavorni čeljusti potisniti nazaj v čeljust brez, da z izvijačem razmikate zavorne obloge. Dve plastični zagozdi naredita čudeže, meni najljubše so te, ki jih uporabljajo keramičarji pri polaganju keramike…Marjan, hvala). Morda niso primerne za vse vrste zavor (vem, da na starih hayes ne delujejo, ker imajo batki znotraj pin) vedar preizkušeno na mojih Hope M4 tech in na Formula The One.  Verjetno bo predvsem to razmikanje batkov marsikomu olajšalo življenje…

3 komentarji

 1. Matjaž pravi:

  A kdo mogoče ve kaj bi bilo narobe? Namreč meni trese, ko zaviram in mi zablokira zadnje kolo. al bi bil to mogoče kak “luft” v pestu ali pa le morda vijaki na disku niso dovolj zategnjeni..

 2. Tomo pravi:

  To je točno to kar se mi je letos začelo dogajati. “Cukalo” je tudi pri mrzlih diskih in majhni hitrosti…
  Zdelo se mi je, da je zaradi zavornih ploščic. Prvič sem uporabil trde zavorne ploščice, prej sem imel vedno original Shimano, ali pa mehke.
  Za začetek bom zamenjal samo ploščice.
  Super, da sem našel odgovor.

  Lpt.

  • Miha pravi:

   Me veseli da si našel odgovor. Ko boš zamenjal ploščice sporoči, če je odpravilo težavo trajno ali samo začasno. Tako bodo tudi drugi lahko dobili čim več nasvetov.
   A je tudi tvoj disk neenakomerno pregret?

   Hvala,
   Miha

Komentiraj