za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Menjava “seat stay” cevi

Miha, 25. avgusta 2013

Med uživanjem spusta na eni izmed voženj sem izgubil ravnotežje in skoraj padel po tleh. Sam sem se nekako ujel, medtem ko je kolo očitno zelo nerodno udarilo v/ob skalo ali kamen. Poškodoval sem „seat stay“, ne vem kakšen je slovenski izraz za ta del kolesa.

Ker je zadnji trikotnik sestavljen iz več kosov je možno zamenjati samo ta del. Upal sem na preprost in hiter postopek. Tukaj se je žal zapletlo.
Uvozniku pošljem slike in prosim za ceno novega dela. Ker v dveh dneh ni bilo odgovora, sem poklical in dobil odgovor, da bo slike poslal proizvajalcu. Vmes skočim na krajši dopust. Ko sem se vrnil , 7 dni kasneje, pošljem e-pošto, da bi počasi pričakoval kak odgovor. Žal ga ni bilo, še zmeraj čaka odgovor proizvajalca. Malo sem bil začuden, če meni nekdo ne odgovori v 2 dneh, pokličem in preverim kako stvar napreduje. Minejo še dodatni 4 dnevi, kar je bil razlog, da sem ponovno poklical, še zmeraj nič. Naslednji dan mi uvoznik po telefonu sporoči, da proizvajalec ponuja „crash replacement“ celotnega okvirja, vendar nov model, MK11. Moj je MK10. Seveda je to neumno in nesprejemljivo, sploh cenovno. Sledi preverjanje, če je „seat stay“ med modeloma kompatibilen. Mine še en dan, preverim, če je kak nov odgovor, nič. Povem, da opcija zamenjave okvirja ne pride v poštev in če lahko dobim kontakt človeka, ki to ureja. Še enkrat dobim odgovor, da v kolikor med modeloma ni kompatibilnosti bo edina opcija „crash replacement“ celotnega okvirja. Glede na to, da bo uvoznik od tega trenutka en teden odsoten, se bo zadeva zavlekla še za dodaten teden.

Vse skupaj traja že veliko predolgo, mineva že šestnajsti dan in še zmeraj ne vem nič oprijemljivega, ne cene, ne v kolikšnem času je del dobavljiv, ne kompatibilnost. Imam občutek, da se preizkuša moje potrpljenje. Tukaj  ne govorim o reklamaciji ampak o tem, da želim kupiti nov nadomesnti del.

Naslednji dan pokličem proizvajalca, opišem poškodbo in povprašam o delih. Dobim odgovor, da imajo „vse dele za vsa kolesa“ in da lahko del dobim brez problema. Povem, da imam model MK10 in če je to kak problem. Niti z besedo ni bil omenjen „crash replacement“ celotnega okvirja, nič o MK11, dobim lahko samo del, ki ga potrebujem. Edino za kar so me prosili, so bile slike poškodbe in serijska številka okvirja. Naslednji dan so mi poslali predračun, plačam in to je bilo to. Kar verjeti nisem mogel. Priznam, od pogovora s proizvajalcem je trajalo malenkost več kot en teden, da je bil del dostavljen. V kolikor ne bi bilo praznika in počasnega bančnega sistema bi bilo vse urejeno še veliko prej. To je logičen in pričakovan postopek, ko praktično želiš pri nekom zapraviti denar. Storitev proizvajalca Syntace lahko samo pohvalim.

Po več kot dvajsetih dneh od prve e-pošte dobim od uvoznika klic, da sta dela med MK10 in MK11 kompatibilna in da se lahko pozanima koliko bi bila cena. Bil sem hudo začuden, jaz sem vse to izvedel v malo več kot tri minutnem klicu. Potreboval sem še dva krajša klica, da sem preveril glede prenosa denarja in pošiljanja pošiljke zaradi praznikov.

Saj ne rečem, da mora nekdo urediti zadeve v enem tednu ampak tako počasno kapljanje informacij v dobi, ko imamo na voljo toliko komunikacijskih sredstev se mi zdi nesprejemljivo. Še zmeraj ostaja skrivnost zakaj je bila ponujena zamenjava celotnega okvirja?

Menjava tega dela ni posebej zahtevna. Potrebno je paziti le na to, da segrejemo vijake s čimer dosežemo, da popusti lepilo, ki preprečuje odvitje le teh. Za demontažo je potrebno odstraniti kolo, zavorno čeljust, zaščito menjalnika (rockguard2), menjalnik, verigo in spustiti zrak iz zadnjega amortizerja, da imamo dostop do vseh vijakov.

Še nekaj slikic poškodbe in menjave.

2 komentarja

 1. Kuki pravi:

  Ojla, samo eno vprašanje imam: Kaj to gretje vijakov ne poškoduje barve na delih okvirja okoli vijakov? Ima ta “fen” kakšne nastavitve temperature zraka, da zadeve ne pregreješ… Imel sem že problem z odvijanjem teh vijakov na mojem Lapierru, niti pomislil nisem, da bi jih pogrel. Sem pa ugotovil, da so bili original namazani z nepravim Loctiteom (modrim namesto rdečim) in povrhu tega še preveč namazani, tako da je bilo lepilo tudi na delih okvirja namesto samo na navojih (Francozi čelebajzarsk).

  • Miha pravi:

   Pozdravljen,
   Jaz nisem ugotovil nobenih poškodb na okvirju. V originalnih navodili proizvajalca piše, da je potrebno pogreti vijake z pištolo na vroč zrak. Sicer ne vem do kake temperature so barve obstojne ampak kolikor vem je to lepilo za vijake obstojno nekje do 150°C. Pištole imajo različne nastavke tako, da lahko segreješ bolj točkovno. Lepilo za vijake je tudi na Litevillu različno (srednje in zelo) močno za različne vijake.

Komentiraj