za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Počena napera

Miha, 26. marca 2012

Na turi mi je počila napera. Ne ravno velika napaka si rečem, bom hitro uredil. Doma pogledam napero, ki se mi ni zdela nič posebnega, dolžina ena izmed standardnih mislim. Potreboval sem napero premera 1,8 mm, dolžine 260 mm.

Lotim se brskanja po spletu, a nekako brez vidnih rezultatov. Jasno komponenta, ki je prodajalci ne dajejo v spletno trgovino, no vsaj večina ne. Na moje veliko razočaranje, očitno takšno napero izdelujejo samo v NASI ali v kakšnem strogo zaupnem vojaškem laboratoriju. Brez pretiravanja poklical sem 10 trgovin v Ljubljani in nisem dobil želene zadeve. Vse kar imajo naši ljubi prodajalci so napere premera 2,0 ali 2,0-1,8-2,0 (sredina stanjšana), seveda so mi hoteli prodati te, ki jih imajo. V enajsti trgovini so jih imeli na zalogi in moja težava je bila skoraj rešena. Izbiranje barve bi bilo že krepko izzivanje usode. Da je mera polna je celo tako, da napere tudi naročiti ne morejo, nekateri prijazni prodajalci so preverili pri uvozniku.

Saj ne, da je kolega nedolgo nazaj imel podoben problem. Napere, ki jo ima na svojem Specializedu ni mogel kupiti v trgovinah kjer prodajajo enaka kolesa. Že pred časom sem iskal napero za Kono Stab, kjer je napera treh različnih debelin. Rezultat je bil enak.

Sedaj, ko sem si malo olajšal dušo lahko preidemo na tehnično plat menjave napere, seveda v video obliki.

8 komentarjev

 1. Robert pravi:

  Hehe, vidim, da si se “zabaval” ob iskanju prave napere. Me prav zanima kako sranje bom imel jaz ko mi poči prva na novem bajku. Imam namreč wheelsete Mavic Crossride s ploščatimi naperami :-) Tudi jaz sem že opazil, da imajo večinoma 2mm pa tudi 2,2 sem že zasledil. Dobijo pa se ponavadi v srebrni ali pa črni barvi. Nazadnje ko sem nabavljal v trgovini na Litijski v LJ (ne bom delal reklame) sem dobil celo črne niple za dimenzijo 2mm, pa k sreči so mi dali en nipel čez, ker se je izkazalo, da je bil en brez navoja :-)

  • Miha pravi:

   Ja, verjetno boš imel kar nekaj zabave pri tem tudi ti. Meni se sicer zdi to zelo žalostno. Sploh nimam besed. Vsaj za kolesa katera prodajajo bi lahko imeli zalogo za vse modele, tudi pretekle. Jaz si barve nisem mogel izbirat, čeprav bi bila črna na mestu kot vidiš iz videa.

  • Tomaž pravi:

   Napere za Mavic Crossride pri nas ne boš našel (vsaj lansko leto jih ni bilo nikjer). Sem jih moral naročit iz Nemčije.

 2. rok pravi:

  lp meni je počila napera in me zanima kje bi jo lahko kupil zelo bi mi olajšal delo hvala

  • Miha pravi:

   Načeloma imajo napere v vseh kolesarskih trgovinah, če imajo zraven tudi servis koles. Če imajo napero, ki je enaka tvoji pa je že drugo vprašanje. V kolikor imaš debelino napere klasično 2.0 mm ne bi smelo biti težav le dolžino še moraš ugotovit.

 3. rok pravi:

  hvala lepa za odgovor ja samo dolžino še izmerim in je to to

 4. David pravi:

  Pozdravljen.Jaz pa imam eno vprasanje.Počla mi je napera na zadnjem kolesu.A moram zobnik odstranit ko menjavlem ali gre kako drugače. Hvala za pomoč.

Komentiraj