za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Zadnje pesto Shimano XT

Matej, 11. marca 2011

Zahtevnost: 2od5

Tokrat poglejmo, kako je sestavljeno zadnje pesto Shimano Deore XT, model FH-M756. Tudi če vaše pesto ni enake modelne številke, je velika verjetnost, da je zelo podobno. Večina pest s krogličnimi ležaji je namreč narejena na enaki osnovi. Obstajajo tudi pesta, ki uporabljajo zaprte industrijske ležaje, to so močnejša pesta, ki so namenjena downhillu npr. Tam tovrstno mazanje ni potrebno (ni mogoče).

Torej, med redno vzdrževanje kolesa spada tudi redno čiščenje in mazanje krogličnih ležajev. Med vožnjo se umazanija in prah pomešata z mastjo v ležajih, ki postane abrazivna, zato jo je priporočljivo menjati. Praviloma se to opravi enkrat letno.

Pesto zelo enostavno razstavimo, vendar potrebujemo nekaj namenskega orodja. V prvi vrsti sta to tanka viličasta ključa, da odvijemo eno stran ležaja na osi. V primeru tega XT pesta, sta to 15 in 17 mm ključ. Tukaj si z navadnimi ključi ne moremo pomagati, ker so enostavno preširoki in ni prostora. Ko odvijete eno stran, izvlečete os, pazljivo odstranite kroglice in vse skupaj temeljito očistite. Če so kroglice obrabljene je možnost, da jih zamenjate. To je vsekakor priporočljivo, če sedišča ležaja še niso poškodovana (drugače razmislite o novem pestu). Sedišč namreč ni mogoče menjati, kroglice lahko. Vse skupaj (obilno) namastite, vstavite kroglice in nato os. Os je potrebno zategniti z občutkom in zgolj toliko, da kolo ne opleta (nima lufta). Če zategnete preveč, se kolo ne bo tekoče vrtelo in po nepotrebnem ustvarjate dodaten pritisk na kroglice in sedišče ležaja.

Če želite razstaviti tudi ragljo, potrebujete namensko orodje za snemanje Shimano ragelj.

1 komentar

  1. rok pravi:

    lp
    mene zanima kako mazilo je vredu uporabit za mazanje ležejev v pestu. in kakšen sprej za čiščenje rotorja

Komentiraj