za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Gostujoča objava

Zadnje pesto na Specialized Enduru

Jože, 22. septembra 2012

Prvi torek v septembru je bila v načrtu spet ena pošihtarska. Dan je bil lep, izbrali smo eno izmed variant Begunjščice. Parkiramo tik pred mejni predorom Ljubelj ter odbrcamo proti Bornovi prečki. Prvi klanček še gre, sledi krajši spust, nato pa se malce pred predorom pedala zavrtijo v prazno. Najprej malce čukasto gledam, odbrcam krajšo ravnino, na naslednjem ‘vzponu’ pa spet enako. Prestavim v ‘granny gear’, poskušam s čim manjšim pritiskom na pedala, a žal ne pomaga. Ob vsaki malce močnejši sili se pedala vrtijo v prazno, sama račna pa sicer deluje normalno. Kmalu mi je jasno da na kolesu naprej ne bo šlo. Dvignem bajk na rame ter nadaljujem peš do sotrpinov, ki sta seveda že daleč v ospredju. Še skupaj naredimo en hiter pregled, nakar Miha hitro ugotovi, da je verjetno težava v ohišju račne. K sreči se je navzdol dalo peljati, tako da smo se vsaj nazaj do avta lahko spustili brez težav.

Naslednji dan nesem wheelset na servis, za prvič mi le temeljito očistijo ter namažejo notranjost račne. To težave seveda ni rešilo, tako da obisk servisa ponovim. Tokrat situacijo razložim malce bolj podrobno, serviser pa me le malce čudno gleda. Zadnjo piramido sem drugič pustil na kolesu, zato mu težavo lahko še pokažem. Naslednji dan se slišiva, opis napake pa je enak predvidevanjem mojstra Mihe. Račna je delovala normalno, ob pritisku na pedala se je v prazno zavrtelo le ohišje in zobniki. Serviser menda takšnih težav še ni imel, pa tudi račne naj bi bile v večini kar iz enega kosa. Glede na dosedanje izkušnje z dobavo komponent pri slovenskih prodajalcih, mi je kmalu jasno, da bom verjetno naslednjih 14 dni vrhove lahko osvajal le peš. Na servisu rezervne račne seveda niso imeli na zalogi, dobim le standarden odgovor: ‘Lahko naročimo’. Enak odgovor žal dobim tudi pri ostalih, v mislih pa počasi že premišljujem o drugi, predvsem bolj vzdržljivi, račni. Verjetno bo zmagala kar preverjena Hope Pro II Evo, ki ima za nameček še 4 zaklopke / 24 zobcev (serijska ima le 2 zaklopki / 16 zobcev).

Isti večer se malce ‘pogovorim’ tudi s stricem Google-om, kjer izvem da je pesto (skupaj z račno) bolj kot ne DT Swiss-ov vstopni model. Glede na to da bajk ni bil ravno poceni (4k€), sem pričakoval vsaj nekje srednji rang, a sem bil preveč optimističen. Razočaranje je bilo precejšnje …

Kaj sem se iz tega naučil:

  1. Kot kaže Specialized Enduro ni narejen za strme vzpone.
  2. Če ima bajk dober menjalnik, še ne pomeni da ima dobre tudi ostale komponente.
  3. Uradni zastopniki nimajo na zalogi niti rezervnih delov za izdelke, ki jih podajajo.

 

Komentiraj