za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

RockShox Reverb sedežna opora

Miha, 27. junija 2011

Sedaj, ko je že nekaj tednov v uporabi, lahko o tem tudi nekaj napišem. Govorim o novi nastavljivi sedežni opori RockShox Reverb. Kot je verjetno večini znano, je to sedežna opora, ki jo lahko s pritiskom na ročico, nameščeno na krmilu, spustimo in spet dvignemo po potrebi.

Za vse, ki funkcionalnosti tega ne vidijo na prvi pogled, naj razložim. Pri vožnji navzdol po strmem klancu je za lažjo vožnjo potrebno sedež spustiti. Ko se spust konča in se spet začne klanec je potrebno sedež ponovno dvigniti. Če se ti spusti in vzponi ponavljajo, je precej moteče zmeraj znova sestopati iz kolesa in si pravilno nastavljati višino in smer sedeža.

Pri daljinsko spustni sedežni opori se le ta spusti in dvigne za določeno višino, v mojem primeru 125 mm. Smer sedeža ostaja enaka, kot je bila prvotno nastavljena. Pri tem modelu lahko nastavljamo tudi hitrost dviganja in spuščanja, čeprav prave uporabnosti tega še nisem odkril. Zaenkrat sem s pridobitvijo zadovoljen. Hmm, kako naj rečem precej mi poenostavi priprave na spust oz. klanec.

Zaključil bi nekako v stilu, še ena nova igračka, ki ni nujno potrebna, je pa nekaj na kar se hitro navadiš in težko bi me spet prepričali, da je ne potrebujem, kljub temu da ni poceni in da predstavlja nekaj dodatne teže. Kako vzdržjiva je in kako se kvari, če se, pa po nekaj 1000 višinskih metrih.

Kot sem ugotovil, pri nakupu Reverba pride prav še kak podatek, ki ga je težko najti. Mene je zanimalo koliko bo sedežna opora potopljena v okvir. Zato dodajam nekaj slik, ki bodo morda komu pomagale pri odločitvi  kakšno dolžino (380 ali 420 mm) kupiti. Druga slika pove kakšna je dejanska teža sedežne opore. Naj vas ne zavede slika z metrom kjer piše 390 mm. Merjena sedežna opora je 420 mm. 390 mm na metru kaže ker sem meril samo do prijemala za sedež.

5 komentarjev

 1. Robert pravi:

  Prjatu jo ma že nekaj tednov na Spec-Enduru in tud same pohvale slišim o njej. Medtem ko o drugih oporah ne morem rečt tega.
  Drug prjatu ma neko drugo (pa se zdele ne spomnem) mu non-stop blokira pri povratku nazaj gor in jo mora vsakič malo ruknit da skoči…

  • Miha pravi:

   To je bil razlog da sem kupil prav to, o ostalih sem tudi sam slišal pripombe. Čeprav tudi ta malenkost diha, ker čisto tesno pač ne more bit. Ampak se se ne povečuje, vsaj zaenkrat ne.

 2. Roman pravi:

  Živjo, koliko cm je od roba do črte za limit. 10 cm ali 12,5 cm?

  • Miha pravi:

   Če prav vem je v navodilih napisano, da mora biti opora potopljena v okvir minimalno 9 cm. To je tudi dolžina po kateri sprašuješ. Bom pogledal doma in izmeril točno dolžino, ki te zanima. 12,5 cm pa je dolžina premičnega dela ki ga upravljaš z ročko na volanu (na srednji sliki od 0-13).

  • Miha pravi:

   Sem izmeril. Dolžina od roba do črte za limit je 8 cm.

Komentiraj