za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Menjava zavornih oblog in ravnanje rotorja

Matej, 13. januarja 2011

Drugi del zimskega vzdrževanja kolesa in priprave na novo sezono. Tokrat se lotimo pregleda zavornega sistema, menjave zavornih oblog, ravnanja zvitega diska in pravilne nastavitve zavorne čeljusti.

V osnovi je zavore potrebno temeljito pregledati, očistiti ter razmastiti vse vitalne dele. Če ima ročica normalen naslon in je zavorne moči ter modulacije še zmeraj dovolj, menjava olja in zračenje ni potrebno. Načeloma se te zadeve urejajo, ko nastopijo očitni znaki; zmanjšana zavorna moč, „mehka“ ročica, padec naslona ipd. V nasprotnem primeru se zgolj preverijo zavorne obloge, rotor in poškodbe zavorne cevi.

Zavorne obloge – zavorne ploščice
V zadnjih štirih sezonah sva testirala kar nekaj proizvajalcev zavornih oblog. Ugotovila sva, da se za najino uporabo (freeride, downhill) najbolje obnesejo originalne Hayes zavorne obloge v sintered izvedbi. Nekako enakovredne in lažje dobavljive so BBB sintered. Veliko razočaranje so bile zelene SwissStop, ki so se prehitro obrabile in niso imele zadostne zavorne moči.
Preden vstavimo nove zavorne obloge je potrebno potisniti batiča povsem v cilinder in jih nastaviti na enak nivo. Zgodi se, da to ni tako enostavno, vendar nikoli ne „izpuščajte“ zavorne tekočine, da bi si olajšali delo.

Ravnanje rotorja – zavorni disk
Med menjavo zavornih oblog sva opazila, da rotor drsa ob nosilec zavorne čeljusti. Ravnanje rotorja je bolj ali manj enostavno, vendar je potrebno paziti, da ne poškodujete naležne površine. Ravnamo ga z občutkom, v več manjših korakih in poskušamo najti najboljši rezultat. Povsem verjetno je, da ga ne boste popolnoma naravnali, vendar dovolj, da ne bo drsal.

Nastavitev zavornih čeljusti
Zavorne čeljusti najprej privijemo tako, da se prosto premikajo po nosilcu. Nato močno stisnemo zavorno ročico, ki naravna zavorno čeljust, da jo dokončno privijemo. Potrebno je preveriti, da je rotor na sredini zavorne čeljusti in da ne drsa ob stene. Če se je čeljust pomaknila ob skrajni rob, pomeni, da batiča ne delujeta enakomerno. Odstranite zavorne obloge in preverite delovanje batičev. Največkrat zadostuje, če nekajkrat stisnete na zavorno ročico (pazljivo, da ne padeta iz cilindra), očistite batiče in jih potisnete nazaj v cilinder. Tako jih „razgibate“, da delujeta enakomerno.

Na koncu preverite vse vijake, varovalke in nastavite naslon ročice. Kolo se mora vrteti prosto, brez očitnih znakov zaviranja. Nove ploščice bodo dosegle optimalni učinek šele po nekaj spustih – vožnjah.

Naslednjič menjava olja in pregled vilic.

8 komentarjev

 1. […] preglejte ter po potrebi zamenjajte zavorne obloge in je zavora pripravljena na naslednje podvige. Menjavo ploščic in nastavitev zavornih čeljusti bova prikazala v eni izmed prihodnjih […]

 2. Miha pravi:

  živjo.
  imam eno vprašanje. kje de da naročit takšno olje, oz. kako se mu reče :)
  Lp

 3. Miha pravi:

  na žalost sem zamenjal objavo, in napisal komentar kar na tej. se opravičujem ;)
  zanima me menjava zavornega olja na sprednjem zavornem kompletu.
  zakaj se odločam zato, ker mi zavora ne prime do konca kot more, in zdi se mi, da moram vedno drugače regulirati moč zavore z stiskom.
  pregledal sem zavorne ploščice in bi morale še delati, disk in ploščice sem obrisal z razkužilnim alkoholom, ki odpravi morebitne oljne madeže, in tudi to ni rešilo problema.
  zadnje kar sem naredil je, da sem preveril nivo olja, tako da sem odprl zgornji del kontejnerja z oljem, in olja je videti mogoče za kaj več kot pol centimetra.
  zanima me, kje dobiš olje za zavore, in tudi, dobil sem informacijo, da lahko naliješ olje za zavore avta. to sem izvedel v kolesarskem centru :D
  za odgovore se zahvaljujem. lep pozdrav, Miha

  • Matej pravi:

   Najprej preveri ali potrebuješ mineralno zavorno olje ali DOT olje. To največkrat piše kar na zavorni ročici, drugače pa poglej v navodila, ali na splet. Olje lahko kupiš v kolesarski trgovini oz., če imaš DOT pa tudi na vsaki bencinski črpalki. DOT olje uporablja večina avtomobilov. Pazi kako ravnaš z DOT oljem, ker nažira barvo ipd.

 4. rok pravi:

  lp mene zanima kje lahko naročim hayes zavorne obloge hvala

 5. RokJ pravi:

  Pozdravljeni

  Zanima me kako bi najlažje poravnal cel rotor. Ker je na vsaki strani malo skrivljen(upognjen)?

  Ali je treba rotor nujno ob pakne drgniti, potem pa šele ukriviti?

  Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem

Komentiraj