za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Čiščenje in mazanje raglje

Matej, 29. decembra 2010

To je prva objava iz serije zimskega vzdrževanja in servisa kolesa ter priprave na novo sezono. Ker je trenutno nekako „mrtev“ del kolesarske sezone, ostaja več časa za temeljit pregled kolesa in opreme. V seriji objav bova predstavila najin postopek nege, vzdrževanja in priprave kolesa na novo sezono.

Kar največ boste storili za vaše kolo, če ga po koncu sezone temeljito očistite in pregledate vsa izpostavljena mesta ter določite kritične točke, ki so potrebne pregleda. Nekako se držite načela, če deluje, ne popravljaj. To velja predvsem za zavore, ki jih ni potrebno kar naprej zračiti, kot to nekateri radi počnejo. Če zavora ne kaže znakov utrujenosti, upadanja naslona, pojemanja zavorne moči ipd., potem zavoro očistite, preglejte ter po potrebi zamenjajte zavorne obloge in je zavora pripravljena na naslednje podvige. Menjavo ploščic in nastavitev zavornih čeljusti bova prikazala v eni izmed prihodnjih objav.

No, pa začnimo pri zadnjem pestu in zobnikih. Pogonski sklop je sestavljen iz veliko gibljivih delov, ki jih je potrebno mazati in posledično tudi čistiti na določene intervale. Med kolesarjenjem se nabere veliko umazanije in prahu znotraj raglje, prav pri zobcih, ki ohranjajo vaše kolo v pogonu.

Za uspešen servis potrebujete nekaj posebnega orodja. Potrebujete ključ za demontažo zobnikov. Mislim, da so ti ključi večinoma standardni, a verjamem, da obstajajo tudi kakšni, ki uporabljajo kak svoj sistem – zato najprej preverite. Potrebujete tudi namensko orodje za pridržanje zobnikov. To orodje je mogoče narediti kar doma. Orodje je zelo enostavno, kos železa, del stare verige nekaj lukenj in vzmet. Tega, ki ga uporabljava midva, sva naredila sama. Priročne so tudi klešče za snemanje varovalk, a se da tudi s primernimi ščipalkami doseči svoje.

Opomba: Varovalke ni potrebno sneti, če ne menjate ležaja. Midva sva jo odstranila zaradi lažjega čiščenja.

Notranjost raglje namažite s kakšnim obstojnim mazivom (vazelin, grease ipd.).

Na koncu ne pozabite razmastiti zavornega diska ali obroča, če imate navadne zavore.

2 komentarja

  1. […] zimskega vzdrževanja kolesa. Prvi video je že posnet in zmontiran, tema pa je vzdrževanje, čiščenje in mazanje raglje oz. zadnjega pesta. Temu bodo sledili še filmčki rednega servisa ostalih komponent, zato naju spremljajte na […]

  2. […] s krogličnimi ležaji je namreč narejena na enaki osnovi. Obstajajo tudi pesta, ki uporabljajo zaprte industrijske ležaje, to so močnejša pesta, ki so namenjena downhillu npr. Tam tovrstno mazanje ni potrebno (ni […]

Komentiraj