za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Recikliranje olive

Matej, 4. maja 2010

Ja, ta majhna zadeva je prejšnji vikend preprečila obisk parka in vse adrenalinske užitke v naravi.

No, da razložim. Zadnjič je iz neznanega razloga počila zavorna cevka, tik nad čeljustjo zadnje zavore Hayes HFX-9. Ko si stisnil zavorno ročico, je olje curkoma brizgalo po disku, ploščicah gumi itd.

Ker je sistem takšen, da je ena stran cevke tovarniško pripravljena z vijakom, ni bilo druge rešitve kot, da nabaviva cel kit za menjavo. Ker čez teden ni bilo časa, se menjave lotiva v soboto, takoj zjutraj, da ne bi bila prepozno na Pohorju. Zadeva je potekala brez problemov. Stara cevka dol, ploščice očistit po metodi 2 (ker so bile prepojene z oljem), sčistiva ostale komponente in se pripraviva na namestitev nove cevke. A tukaj se začnejo težave …

Ugotoviva namreč, da je kit, ki sva ga kupila napačen in, da manjka oliva, ki zatesni zgornji konec cevke pri zavornem cilindru – ročki. Ker je bil v soboto praznik dela, ni bilo opcije, da kjerkoli dobiva manjkajoči del. Sledila je improvizacija (poskus iz obupa). Kako dobiti staro olivo iz cevke in jo ponovno uporabiti? Zadevo sva odrezala in uspela odstraniti večino stare cevke, a je še zmeraj ostal del pod robom. Tudi tisto sva rešila, z ognjem in očistila s konico.

Super, oliva je reciklirana, sedaj samo namestiva vse skupaj, napolniva z oljem in odzračiva. Sistem je precej enostavno napolniti in prav tako ni nobenega problema z zračenjem. Vse skupaj lepo obriševa in preveriva, če deluje. Zadeva je na prvi pogled delovala in že je bilo veselje, vendar kasneje ugotoviva, da pri močnem stisku rahlo izteka zavorna tekočina na mestu, kjer je najina reciklirana oliva.

Sklep, sobotnega jutra.
Oliva se ne pusti reciklirat, potrebna je nova. Namreč, vijak, ki pritrdi cevko z vstavljeno olivo, le-to deformira in jo z lastnim konusom zatesni. Ker je oliva bakrena je deformacija nepovratna in je namenjena enkratni uporabi.

P.S.
Ta vikend bova ponovila vajo z novo olivo, vse skupaj posnela in objavila video navodila celotnega postopka menjave cevke, polnjenja sistema z zavornim oljem in pravilnim zračenjem zavor.

3 komentarji

  1. […] obljubljeno v prejšnji objavi, sva tokrat posnela video kako menjati hidravlično zavorno cevko na zavorah HFX-9. Ponovni […]

  2. Robert pravi:

    Ojla, tole, da se stara oliva ne da uporabit je očitno pravilo, ki pa očitno ne drži vedno. Meni je olivo uspelo uporabit ponovno na deore zavorah prijateljevega kolesa, ki mu je cevka prav tako počila tik nad olivo, cev sem krajšal le za 2 cm. Zadeva ne pušča, očitno sem imel srečo. Drugače pa je tudi meni jasno, da so zarezni prstani za tesnenje cevovodov iz messinga le za enkratno uporabo. Isto je namreč tudi pri instalacijah ogrevanja, na bakrenih ceveh, kjer so podobni, le malo večji spoji, s katerim se sicer ukvarjam.

  3. Robert pravi:

    Aja, še namig. Če boš kdaj naletel na bakreno tesnilo (obroček), ga obnoviš (povrneš njegovo lastno elastičnost, ker s časom rata trd)tako, da ga pogreješ do žara in hitro ohladiš v vodi – postopek isti kot kaljenje jekla, vendar ima pri bakru nasproten učinek.

Komentiraj