za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Olje na zavornih ploščicah

Matej, 12. aprila 2010

Zahtevnost: 1 od 5

Naj v uvodu pojasnim, da govorimo o zavornih ploščicah pri sistemu disk zavor.

Primer:
Če smo pri čiščenju in mazanju našega kolesa premalo pazljivi se lahko zgodi, da zmastimo zavorne ploščice in s tem zmanjšamo zavorno moč. Včasih staknemo kakšno trdovratno umazanijo kar na terenu. Rezultat je pri obojem enak – zavore ne delujejo kot bi naj, izguba zavorne moči itd. Rešitev, kako očistiti zavorne ploščice je veliko. Opisal bom samo dva, ki sta me že nekajkrat rešila, ko je na zavorne ploščice zašlo olje.

Najprej odstranimo zavorne ploščice iz zavornih čeljusti. Najverjetneje bo potrebno odstraniti kolo, ali sneti same čeljusti. Ploščice temeljito pregledamo, da ugotovimo razlog zmanjšanja zavornega učinka. Če ugotovimo, da je obloga že zelo obrabljena je najbolje zamenjati stare obloge z novimi in je zadeva najelegantneje urejena. V primeru, da so ploščice primerne za nadaljnjo uporabo, in jih je smiselno rešiti, se lotimo postopka.

Metoda 1:
Na trgu obstajajo različna sredstva za čiščenje/razmaščevanje zavornih oblog. Največkrat so te zadeve v obliki sprejev, lahko pa tudi kot tekočina, ki jo nanesemo na suho krpo. Osebno uporabljam sredstvo Motorex (Power brake clean) v spreju, ki se je izkazalo kot zelo vsestransko. Očisti in razmasti različne madeže, smolo, ostanke lepila in še in še. Pri tem ne poškoduje laka in ne pušča sledi. Zavorne ploščice temeljito poškropimo s sredstvom in počakamo, da izhlapi oz. se posuši. To največkrat zadostuje in odstrani mastne madeže, drugače lahko postopek ponovimo večkrat in vmes obrišemo s suho, čisto krpo.

Ker so ploščice zelo porozne obstaja verjetnost, da ta metoda ne bo uspešna, zato je smiselno nadaljevati z metodo 2.

Metoda 2:
Ta rešitev je bolj eksperimentalne narave, je pa bolj zanimiva. Odstranjene zavorne ploščice položimo na steklokeramično ploščo štedilnika. Da ne poškodujete štedilnika priporočam, da ploščice položite na kos alu-folije, ki zaščiti površino štedilnika pred umazanijo na ploščicah. Ploščici grejemo na najvišji stopnji tako dolgo, da se začne maščoba, ki je na ploščici žgati in »izparevati«. Pri tem lahko pazljivo pivnamo s vpojno krpo. PAZITI JE POTREBNO, KER JE VSE SKUPAJ ZELO VROČE. S to metodo bomo odstranili maščobo, ki je globlje v razpokah ploščic. Ko menite, da so ploščice razmaščene, prenehajte s segrevanjem in počakajte, da se ploščice ohladijo. Nikakor jih ne ohlajajte z vodo ali čim podobnim, ker bo to uničilo zavorne obloge.

Na koncu ne pozabite očistiti samega koluta (diska), ker drugače je vse zaman. Najbolje je uporabiti kar krpo in Motorex sprej.

Kako pa ti rešuješ podobne težave?

2 komentarja

  1. […] prepozno na Pohorju. Zadeva je potekala brez problemov. Stara cevka dol, ploščice očistit po metodi 2 (ker so bile prepojene z oljem), sčistiva ostale komponente in se pripraviva na namestitev nove […]

  2. Matjaž pravi:

    Deluje!!!!!! :) tnx

Komentiraj