za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Ratitovec

Miha, 9. junija 2015

Minilo je že nekaj časa odkar sem bil na Ratitovcu, tokrat solo izvedba. Včeraj je bilo precej toplo, ne toplo, vroče. Ker sem začel v Železnikih me je najprej čakalo dobrih petsto višinskih metrov asfalta do vasice Prtovč. Zdelo se mi je kot, da je od Prtovč dalje veliko lažje, čeprav se kasneje preko planine Klom še kar goni. Tudi nošnja na vrh je minila precej hitro.

Lep razgled, sicer z malenkost slabšo vidljivostjo kot bi jo želel, je bil v zavetrju na vrhu pravi balzam.

Spust, na začetku precej tehnične narave se je kasneje malo umiril in postal bolj vozen. Ko sem brskal po spominu sem imel občutek, da sem pred časom speljal več ovir v tem začetnem delu. Verjetno je težava v spominu, ker ni delovalo, da bi lahko speljal kaj bistveno več kot sem.

Nadaljevanje spusta sem poizkušal, meni še nepoznano, varianto od Prtovč proti Železnikom. Najprej sem naletel na dela v gozdu, ki sem jih komaj obšel. Nato je sledila neka na pol vozna prečka in kasneje poti, ki sem si jo pogledal na karti, ni bilo. Nato sem se spustil po markirani poti, ki se je spodaj razcepila in oba odcepa sta se končala. Ta avantura me je stala debelo uro in precej prestavljanja kolesa po visoki travi, vejah in skozi trnje. Na koncu sem se moral riniti nazaj gor. V nadaljevanju sem le našel Markirano pot v Železnike, ki pa je na karti ni bilo. Čeprav sem bil odločen, da grem po najboljši cesti v dolino, me je ta markirana pot premamila. Na začetku dokaj obetavna enosednica se je vmes spremenila v slabo vzdrževano pot z podrtimi drevesi in sledilo je ponovno plazenje čez hlode. K sreči se je hitro končalo in pot je bila ponovno dobra. Pristal sem direktno v Železnikih. Spusta najverjetneje ne bom ponavljal čeprav, če bi izpustil vse nepotrebne izlete niti ne bi bila tako slaba varianta.

6 komentarjev

 1. Jože pravi:

  Hoj.
  Glede na to, da sem domačin, me malo zmoti ime vasice. Pravilno je Prtovč.
  Spustov je več, sklepam, da si s Prtovča zavil v smeri Jesenovca. V godzu pa nekoliko levo v klanec, potem pa prečnica, je tako?

  • Miha pravi:

   Jože pozdravljen, najlepša hvala za popravek, res nisem dodatno preveril imena. Sedaj je popravljeno,
   Glede spusta pa… Ja od Prtovč sem zavil v smeri Jesenovca in potem po prečki. potem sem sem se malo zgubil in raziskoval nato pa šel po markirani poti v Železnike.

 2. coban pravi:

  Pozdravljen Miha,

  vidim da veliko kolesariš in tudi ture so precej zanimive. Vse pohvale za celoten web page. Ali je možno ture “snemati” in poleg opisa in slik dodati še gpx/kml?

  • Miha pravi:

   Pozdravljen,
   najlepša hvala za pohvale spletne strani. Ponavadi imam za vsako turo tudi GPX sled, ki pa je ne objavljam. Ko sem v eni izmed objav dodal tudi GPX sledi so bili odzivi nekaterih ljudi, da to ni primerno iz takšnih in drugačnih razlogov. Najverjetneje so razlogi precej egoistične narave. Po drugi strani pa se marsikdo poda na turo samo z GPX sledjo in je razočaran, ker je tura bistveno zahtevnejša kot si je predstavljal. Skratka, če potrebuješ katero sled ti jo z veseljem pošljem.

 3. coban pravi:

  Pozdravljen ponovno,

  če lahko, mi prosim pošlji čim več (različnih) GPX sledi, ker so ture precej zanimive.

  Hvala in lep pozdrav.

 4. coban pravi:

  Pozdrav,
  seveda mi ni potrebno poslati vseh moznih tur, pac “najbol “zanimive ture…

Komentiraj