za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Ojstrc 2014

Miha, 20. oktobra 2014

Menda je bil to zadnji, tako lep in topel vikend. Kot že toliko krat letos, upam, da se napovedovalci motijo tudi tokrat. Ker to leto še nisem bil na avstrijskem Ojstrcu (Obir), je bil ta vikend kot nalašč primeren za eno konkretnejšo turo. Tja ne zahajam pogosto, se pa spodobi vsaj enkrat na leto. Za spremembo sem tokrat kolesaril sam.

Start iz Železne Kaple proti Eisenkappler Hutte in naprej proti vrhu. Malo naprej od koče se odpre lep pogled na vrh in na užitke, ki čakajo. Tu in tam sem moral sestopiti. Kolo sem raje potiskal kot pa za vsako ceno poskušal speljati težje dele. Čakal me je še drugi del vzpona in potrebno je bilo hraniti moči. Od sedla do vrha je potrebno kolo nositi, k sreči samo par min. Sledilo je uživanje na soncu in zaslužena malica. Ker se vse do koče (1550 m.n.m.) lahko pripelješ z avtomobilom, je ponavadi precej ljudi. Tudi tokrat ni bilo drugače.

Prvi spust sem peljal proti sedlu Šajda. To je bilo dobrih tisoč višinskih metrov, po večini zmerno tekočega, spusta z ne malim številom krajših, tehničnih vložkov.

Sledil je vzpon nazaj proti Eisenkappler Hutte. Vzpona je približno petsto višinskih metrov, od tega zadnjih tristo po asfaltni cesti. Tik preden pridemo na cesto je koča s čudovitim razgledom kjer lahko obnovimo zaloge vode. Na tem asfaltu mi je že pošteno primanjkovalo moči. Glede na letošnje kolesarske dni to ni presenečenje.

Sledil je še zadnji del spusta. Prvi odsek je dokaj drseč in vlažen, drugi pa bolj tekoč in na delih prav kičast.

Komentiraj