za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Ta Lipa gora

Miha, 27. junija 2014

Lipnik (monte Schenone) ali “ta lipa gora”, kot so jo nekateri poimenovali. Vzpon se začne po zmerno strmem asfaltu, kjer višinci kar letijo. Lep razgled iz planine Počet (Poccet) proti Chiavalsu je kar vabil, da ostanemo več časa. Nadaljujemo mimo bivaka Ricovero Jeluz naprej po serpentinah in se na vrhu pri klopcah odcepimo desno. Pot nas vodi skozi ruševje in nadaljujemo z nošnjo do sedla. Prav na vrh gore sicer nismo šli, zadnjih, morda 100 višincev, se nam ni dalo odnesti. Družno smo kasneje izglasovali, da sem za to kriv jaz. Ravno se je pripravljalo na dež in zato nismo izgubljali dodatnega časa in smo se zadovoljili z osvojenim sedlom pod vrhom. K sreči dežja ni bilo, kar poveča mojo krivdo. Sicer bi morali kolesa nositi na vrh in verjetno tudi nazaj do sedla, tako da nekega smisla ni imelo. Bomo naslednjič preverili.

Prvi spust smo peljali v smeri proti vasi Chiot, vendar ne do vasi. S spustom smo končali, ko smo dosegli makadamsko pot, ki pelje od te vasi navzgor. Spust ni bil nič posebnega. V zgornjem delu je bilo nekaj ruševja, ki je tu in tam zahtevalo sestop, spodnji del je bil širok gozdni kolovoz. Tehnično ni zahteven. Turca je bila v splošnem bolj raziskovalne narave, tako da nismo točno vedeli, kaj nas čaka.

Potem je sledilo štiristo višincev obračanja pedal nazaj v hrib. Na delih dokaj strm klanec, ki vmes večkrat popusti v daljši zmerno položen vzpon. Seveda je na koncu vzpona sledila zaslužena malica in počitek. Spust po poti 601 se je zečel z veliko podrtega drevja in pregled nadaljnjih sto metrov poti je pokazal, da je bolje, če se spustimo malo pod planino Počet in isto pot ujamemo malo nižje. Žal se tudi nadaljuje podobno, pot je zelo malo uporabljana in posledično ni očiščena in je precej nevozna. Potrebnih je veliko sestopov in je vse prej kot tekoča. Še lep čas je ne bom ponavljal, vzpon in razgledi so mi ostali v lepem spominu.

Kaka druga varianta spusta me mika, da bi jo preveril. Seveda, enkrat v prihodnosti.

Komentiraj