za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Nad Rezijo

Miha, 29. oktobra 2011

Tokratna tura nas je vodila čez meje Slovenije. Bilo je pred dvema tednoma, dan je bil krasen. Odpravili smo se v sosednjo Italijo. Pravzaprav smo iz Italijanske strani peljali proti Kaninu. Turca je poimenovana nad Rezijo.  Start je bil iz vasice Raccolana proti smučarskemu centru Sella Nevea.  Do tja nas je pot vodila po asfaltu nato se je začelo mučenje po smučišču navzgor.

Priznam, da je tokrat bil Land Roverjev Defender, ki smo ga srečali veliko boljši od mene.  Pot po smučišču je bila precej strma in na peščeni podlagi so se kolesa kar vrtela v prazno, še peš sem določene odseke komaj prehodil. Ko smo prišli do koče na vrhu se pot nadaljevala proti beli peči kjer je bila »funkcija nošenje« ves čas na ON. Glavnina vzpona je bila za nami.

Potem se je začelo nekakšno prečenje, ki je bilo na osojni strani hriba, kar je pomenilo nekaj snega in spet vozno samo odsekoma.  Čeprav me je 200 m pred sedlom zeblo kot psa, ker je bilo sonce ravno za hribom in še pihal je nek precej mrzel veter. Stvar je bila popolnoma drugačna, ko smo dosegli sedlo in se umaknili malo za hrib. Kot bi prišel v topel prostor in zaprl vrata pred vetrom. V trenutku te je sonce segrelo in kolega je dobesedno zadremal v travi.

Potem se je začel spust no ja dolga prečka z rahlim naklonom. Pogled nanjo iz daljave je zgledal prav obetavno, realnost je žal bila drugačna. Spet je bilo potrebnih veliko sestopov. Nekaj odsekov bi se dalo odpeljat brez sestopa vendar, če bi šlo kaj narobe bi zgrmel po pobočju navzdol in raje nisem tvegal. Počasi se je tudi spust prevesil v prav idiličnega ampak žal je ta del  prišel prepozno oz. ko sem imel vsega že poln k… Ni bilo slabo ampak nekako sem se počutil kot bi na planinski izlet vzel kolo, če se bo morda dalo kaj odpeljat. Z drugimi besedami ponavljal ne bom, je pa za nami še ena tura kjer smo presegli nadmorsko višino 2000 m.

4 komentarji

  1. Boris pravi:

    :)), kakšen teden prepozni ste bili, drugače se da ta stvar tudi malo drugače odpeljat. Pri bivaku Marušič se lahko spustiš v Stolvico, od tam pa vzpon do Sagate (500 vm) in pa spust v Raccolano. Seveda je opcija tudi okoli po asfaltu, ampak ne za nas. Sorči, peljali ste po mojem tracku, to drugo varianto vam pa dam drugo leto, če boste še pri volji. :)

    • Miha pravi:

      Pozdravljen vidim da ostajaš bralec bikebooka, lepo. Ja, tokrat smo šli po tvoji varianti. Sicer sedaj, ko gledam nazaj ni bilo slabo ampak nekako mi je bilo preveč nošnje. Vsekakor bom kolegom sporočil, da imaš še eno varianto in morda nam do drugega leta ostanejo samo še lepi spomini in bomo poizkusili še enkrat… Kot si omenil, asfalt ni za nas, ga je dovolj že do do centra Sella Neveo. Hvala za nasvet… :)

  2. […] pred časom in morda za napovedano vročino sploh ni bila najprimernejša. Skratka, opustili smo visoko rosijansko in se usmerili na Špik hude police (Cima di Terrarossa). Vdal sem se v usodo in sledil je postanek […]

  3. […] če ne štejem pomoči gondole, ki nam je prihranila vzpon po smučišču Sella Nevea. Tega sem pred leti že vozlil in to celo s trdakom vem, da je vožnja in nošnja po šodrasti strmini proti koči […]

Komentiraj