za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Širše krmilo in občutki v vožnji

Matej, 20. maja 2011

Že dalj časa sem razmišljal o menjavi obstoječega krmila na downhill kolesu, s širšim. Vozil sem nekaj testnih koles, ki so imeli precej širša krmila od mojega in občutek je bil dober.
Originalno krmilo na Koni Stab je širine 680mm.

Takoj, ko sem uredil vozovnico za bikepark, sem stopil do trgovine SB-shop pod pohorsko vzpenjačo. Fantje so mi prijazno ponudili najširše krmilo, kar so jih imeli. Ideja je, če ti je preširoko še zmeraj lahko ožiš. In točno tako sem naredil. Obstoječe krmilo sem zamenjal z NC-17 krmilom, model 318LR S-Pro, širine 785 mm.

Optično je razlika očitna. Z novim krmilom je kolo videti kot longhorn govedo v Texasu (ha, ha). Občutek v vožnji je precej drugačen. Vsi manjši tresljaji prednjega kolesa so veliko bolj izraziti na krmilu, zaradi daljše ročice, a hkrati jih je lažje obvladati, ker je potrebna manjša moč. Na začetku je občutek kar malce nenavaden. Po nekaj vožnjah sem se navadil široke drže in dobival sem občutek, da veliko lažje in bolj natančno odpeljem tehnične odseke proge. Kolo je bolj vodljivo in premiki krmila so bolj natančni. Manj sile je potrebne za obrat in držanje smeri.
Po štirih spustih sva z Mihom zamenjala kolesi, da vidiva razliko. Ko sem prijel »staro« širino krmila (originalnih 680 mm), sem se počutil kot na XC kolesu. Pot nazaj na ozko krmilo, je težja kot obratno. Neverjetno kako hitro sem se navadil nove širine. Odlična je.

Verjetno bom krmilo zožil za 10 mm na vsaki strani ter upam, da dosegel optimum, a najprej bom poskusil zamakniti ročaje in poskusil, če je rezanje smiselno.

Komentiraj