za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Servis Marzocchi MX comp vilice

Miha, 27. maja 2011

Poglejmo kako očistimo vilice Marzocchi MX comp, letnik 2006 in zamenjamo olje. Za lažje delo snamemo vilice iz okvirja.

Olje je priporočljivo zamenjati enkrat na sezono ali po potrebi. Enako kot pri vseh vzdrževanjih je tudi tukaj bistvo, da vilice pregledamo jih očistimo in po potrebi zamenjamo obrabljene dele.

Potrebno orodje:
– odprti ključ 21 mm za odvitje glavnega čepa z ventilom,
– olje SEA 7,5W,
– merilni valj – menzura,
– cevni ključ velikosti 12,
– tlačilka za amortizerje.

Priporočena količina olja je 135 ml v vsaki nogi, vendar pri tem nivoju, vilica ni dosegla polnega hoda. Količino olja sva nato prilagodila na 125 ml. Z namensko tlačilko za amortizerje, pritisk zraka v vilicah nastavimo na približno 2 bara.

Podatke proizvajalca, glede količine olja in pritiska zraka, najdete na strani http://www.marzocchi.com, MTB pod rubriko Tech area.

6 komentarjev

 1. matjaž pravi:

  imam eno vprašanje. na dirt jumper kolesu imam vilico RST space jump(dj vilica). poleti ko je zunaj 30°C je normalno taka mehka, ko je pa zunaj pod 10°C jo pa zelo trda(komaj jo premaknem za 1-2cm). je to sam zarad tega ko je vilca bol poceni al je kaj narobe?

  • Miha pravi:

   Hmm, edino kar mi pade na pamet je, da je v rebound kartuši olje toliko spremenilo lastnosti, da je vilica posledično veliko bolj trda. Jaz bi za začetek zamenjal olje in videl, če odpravim napako oz. dal vilico na servis.

 2. matjaž pravi:

  ja pa me je mal strah če bi jo narazn vzeu, pa pol nebi znau nazaj skup dat. je tu sploh kaj za zasrat al ne?

  • Miha pravi:

   Vedno je možnost, da gre kaj narobe. Vilice, ki jo imaš nisem razstavljal tako, da ti težko rečem koliko stvari lahko gre narobe. Če nisi prepričan oz. nisi vešč podobnih opravil jo raje daj na servis. Vsekakor se v naprej pozanimaj koliko stane servis da ne bo nepotrebnih presenečenj.

 3. Mateusz pravi:

  Hi, thanks for great video. I’ve got question about oil level. I changed oil in my mx comp 06 and i used 125 ml in each leg but the oil level is not the same in both legs. In left leg it’s higher about 1,5 cm, is it right?

Komentiraj