za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Izbira avtomobila za prevoz kolesa

Miha, 7. decembra 2010

Kar nekaj kolesarjev za prevoz svojega dvokolesnega jeklenega konjička uporablja notranjost avtomobila. Verjamem, da veliko ljudi temu ni ravno naklonjeno oz. se jim zdi tlačenje kolesa v avto popoln nesmisel ob obilici nosilcev, ki nam omogočajo prevoz kolesa izven avtomobila. Kot zmeraj, stvar debate. To leto sem kar nekaj tur prevozil tako, da smo se z avtomobili odpeljali do izhodišča ture in potem uživali v kolesarjenju. Ture so bile od doma oddaljene do 1h vožnje z avtomobilom.

Kaj je pravzaprav cilj objave? Ugotoviti sem poskušal, v kateri avtomobil lahko spravim svoje kolo (Commencal meta 5.5.2. velikost L, letnik 09) brez, da snamem sprednjo oz. zadnje kolo. Večina večjih karavanov ima ogromno prostora vendar, ko v avtomobil poskušamo spraviti neko nepravilno obliko, stvar ni več tako trivialna.

Preidimo kar k stvari. Vsi avtomobili so karavanske izvedbe in pri vseh sem izključno odprl prtljažna vrata in spustil zgornji del zadnjih sedežev. Torej nikjer nisem dvigoval sedalnega dela in tudi naslonjačev za glavo nisem odstranil.

Ford Mondeo, 2002
V avtomobil kolo spravimo brez problemov. Zadnje kolo sem preprosto postavil v prtljažnik nagnili kolo in ga potisnil v avto. Tako po širini kot tudi po dolžini je dovolj prostora. Tudi ko je kolo v avtomobilu imamo še zmeraj nekaj manevrskega prostora, da kolo premikamo in si tako zagotovimo prostor za dodatno prtljago.

Škoda Octavia, 2006
Najbolje je, da s kolesom upravljata dve osebi, saj je nalaganje zelo nerodno zaradi ožjega prtljažnega prostora. Ko je kolo v avtomobilu, za premikanje ni veliko možnosti. Po dolžini je prostora dovolj, po širini pa ravno prav, da kolo damo v prtljažnik. Octavia nima ravnega dna, kar pomeni, da moramo kolo dvigovati preko zadnjega roba.

 

VW Passat, 2006
Pri passatu sem dobil zelo podobne občutke kot pri Škodi. Kljub veliki zunanjosti ima avtomobil precej »ozek« prtljažnik in tudi prtljažna odprtina je zaradi položne zadnje šipe nekoliko neugodna za nalaganje kolesa. Tudi tukaj sva kolo morala naložiti dva. Pred škodo ima prednost, da je dno prtljažnika ravno in ni roba, kljub temu pa za premikanje “pospravljenega” kolesa ni veliko prostora.

Renault Laguna, 2006
Laguna ima prtljažni prostor dovolj velik, da sem vanj brez težav sam pospravil kolo. Za razliko od Passata in Octavie, pri Laguni zadnji sedeži ostanejo nekoliko privzdignjeni. Ostane tudi nekaj prostora za premikanje kolesa, ko je pospravljeno v prtljažnik.

Mazda 6, 2010
Mazdin karavan postreže z veliko prostora. Kolo sem v avto zapeljal enako kot v mondea, prostora za premikanje kolesa v avtu je dovolj. Presenetila me je rešitev, ki jo imajo za spust naslonjal zadnjih sedežev. V prtljažniku so na vsaki strani ročice, ki spustijo sedeže, sedalni del se avtomatsko pomakne naprej in dobimo popolnoma ravno dno. Nekoliko več časa mi je vzelo snemanje prtljažnega roloja, ki je iz dveh delov. Najverjetneje je snemanje roloja trajalo dlje, ker avta nisem navajen in nisem zverziran. Pri ostalih avtomobilih je bilo snemanje roloja enostavno.

Kolo sem poskušal spraviti tudi v BMW serije 5, letnik 2004, vendar se je izmed preizkušenih po tej plati izkazal za najmanj prostornega. Vanj sva s kolegom sicer dobila kolo, vendar bi ga sam zelo težko. Praktično je bilo zelo, zelo na meji.

Morda bom v prihodnje uspel testirat še kakšnega karavana in komu olajšat odločitev pri nakupu.

12 komentarjev

 1. Vanili pravi:

  Dober članek.

  Moti me, da ste kolesa obrnili na stran, kjer je menjalnik, po slikah sem zaskrbljen, da morda je kje kolo naslonjeno na zadnji menjalnik. Ni prav prijetno ravnat menjalnik, oz. nosilec menjalnika. Če bi že polagal kolo na tak način, bi dal spodaj pod zadnjim QR kakšen predmet oz. škatlo da se kolo nasloni na ta predmet in je menjalnik v zraku.

  Sam imam karavana GOLF IV in skoraj ne verjamem, da bi ga tako spravil noter. Bom ob priliki poskusil in objavil sliko.

 2. Miha pravi:

  Pozdravljen,
  Se moram kar strinjat s tabo, da je ravnanje nosilca menjalnika neprijetna zadeva. Bolj prav bi bilo, če bi kolo obrnil na drugo stran in se izognil tej težavi. Res pa je, da je potrebno po menjalniku dokaj močno udarit, da se nosilec zvije. Drugače pa je namen članka bil testirati prostornost avtomobilov. Poskusi še v svojem avtomobilu in objavi sliko, tako boš lepo dopolnil objavo.

  Hvala

 3. Boris pravi:

  http://www.bikeinside.de/

  Sorry, sem dal link na sliko ne na stran.

 4. Miha pravi:

  Hvala za dopolnitev objave z povezavo. Vsekakor vredno razmisleka pri nakupu novega avtomobila. Sicer je bila moja želja, da izgubim čim manj časa pri natovarjanju kolesa v avtomobil zato sem se izognil raznim nosilcem in razstavljanju. Ko se odločim, da bo kolo vpeto na nosilec mi je najljubši zunanji, pritrjen na vlečno kljuko. To je opisano v eni prejšnjih objav.
  https://bikebook.si/2010/04/prevoz-koles-ali-kateri-prtljaznik-izbrati/

 5. Stojan pravi:

  Citroen Berlingo ali Peugeot partner (enak avto) sta zakon! Vanjspravis dve kolesi tako, da stojita pokonci in zraven se peljes 4 osebe…..

 6. Robert pravi:

  Je že kdo preizkusil uporabnost (grdega račka) Fiata Multiple? Baje ima že nekaj pripravljeno v avtu za dve kolesi. Všeč pa sta mi tudi Renaultov in Oplov sistem ki se potegne iz zadnjega odbijača in kolesa naložiš zadaj, kot bi imel prtljažnik za na kljuko.

 7. Robert pravi:

  Tole sem našel na netu v originalni Fiatovi dokumentaciji za Fiat Multiplo: A working Fiat Multipla may be equipped to carry garments and is therefore ideal for clothing representatives. A Fiat Multipla for leisure time may be equipped with a freebox to be fitted on the roof or specially-styled carrier bars that can be used to carry skis and snowboards. A bicycle carrier can be positioned lengthways in place of the rear seats: another highly sophisticated technical solution. Modular use of space means that up to three bicycles can be carried.

  Sicer pa grd avto na zunaj, znotraj pa dober, prostoren, uporaben…

 8. Miha pravi:

  Jaz Fiat Multiple žal nisem preizkusil. prtljažniki ki jih imajo pri Renaultu in Oplu so verjetno zelo praktična zadeva ampak je potrebno preizkusit kako delujejo za AM oz DH kolesa. Vprašanje je če so dovolj veliki in če imajo dovolj nosilnosti.

 9. Ivan pravi:

  Jaz mam R Kangoo in ni ga čez to, kaj se tiče prevoza koles ;)

Komentiraj