za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Škrbina prednje špranje

Miha, 3. julija 2016

Začetek bo baje takoj v strm hrib. Na mojo srečo je bilo nekaj sto metrov zmernega klanca, da so se noge ogrele. Iz ogrevanja smo hitro prešli v pregrevanje. Strmina je bila na začetku dokaj obvladljiva. Krajšim strmim odsekom so sledili počitki z malenkost manjšim naklonom. Po koncu tega serpentinastega dela je sledil strm klanec, ki je le redko popustil. Strmina z grobo betonsko podlago je bila malo pred koncem usodna tudi za avto skrbnika malo višje ležeče planinske kmetije.

Naš cilj je bil sedlo Scalini iz katerega se začne spust proti Sella nevei. Da se ne bi končalo prehitro, smo naredili še dva izleta iz poti. Prvega proti koči corsi, kjer se nas je razveselil prijazni skrbnik koče. Kljub jezikovni nekompatibilnosti smo se o vsem sporazumeli. Zanimala so ga naša kolesa in tako smo mu ponudili, da lahko katerega preizkusi. Vesel se je zapeljal nekaj metrov okrog koče. Sprejem, ki ga v naših hribih nismo vajeni. Slovenci smo bili kar številni biskovalci, nekaj nas je bilo kolesarjev in kar precej je bilo plezalcev. Okrog koče se je pasla še ena zanimivost. Precej je bilo manjših kozorogov, ki si se jim lahko pribljižal na nekaj metrov. Drugi izlet iz prečke, ki vodi proti sedlu Scalini je bil izlet na sedlo Forcella- delvinal dell orso (Škrbina prednje špranje). To je bila najvišja točka naše ture. Razgledi so bili odlični spust po spomladanskem snegu pa nagrada za nošnjo do sedla. Na drsečem spustu smo se odlično zabavali.

Do prelaza Scalini je pot precej vozna le zadnjih nekaj metrov je bilo potrebno odnesti. Skok na nekaj metrov oddaljen hribček nad prelazom je razkril čudovito panoramo.

Po večini tekoč spust je postregel z ravno dovolj detajli, da sem bil precej navdušen. Nekaj je k užitku pripomogla tudi dolžina spusta. Bilo ga je nekaj čez štiri kilometre. Zdel se je daljši.

Kljub ne ravno veliko višincem, bilo jih je dobrih 1200, je bila tura vse prej kot lahka. Približno sedemsto višincev nošnje na petsto podlage je turco kvalificirala v odlično. Kopanje ali bolje rečeno hiter skok v Rabeljsko jezero (lago di Predil) je odlični turi dodal še dodatno točko.

 

Komentiraj