za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Sappada

Miha, 10. avgusta 2015

Vikend je za mano. Tokrat sta bila oba dneva namenjena kolesarjenju. Skupaj s sedmimi sojetniki, sem bil dva dni ujet v kolesarskem raju, Karnijske alpe, Sappada, Italija.

Prvi dan smo se odpravili proti severni strani neba na Monte Lastroni. Tudi makadamska cesta je bila na delih prestrma in je bilo potrebno kolesa riniti. Ni bilo samo strmo bilo je tudi vroče. Pot je tekel v curku. Višje so se nas izohipse malo usmilile in nam naklonile nekaj več pedaliranja. Pri jezeru nam je vreme želelo preprečiti naskok na vrh. Ravno, ko sem začel malicati so padle prve dežne kaplje.

K sreči so bile ob jezeru nekakšne plitve votlinice, v katerih smo stisnjeni prebivali naslednjo uro. Po nevihti se seveda nismo odločili za spust ampak za vzpon do vrha. Odločitev je bila več kot odlična. Čisto ozračje, nevihta v daljavi, super pot in še 300 višincev nošnje je bil odličen recept za čudovite razglede in super spust. Prvi dan je za nami. Čakalo nas je postavljanje šotorov v rahlem dežju, ki ni pokvarilo razpoloženja. Na srečo je imel kolega šotor, ki je ponujal obilo prostora. Tri kolesa smo imeli kar v predprostoru.

Drugi dan, ko smo uspešno doktorirali iz pospravljanja dotičnega šotora, za nagrado sem dobil sendvič z nutelo od sosedov, ki jih je naše početje zelo zabavalo, smo se podali na turo na južni strani Sappade. Tura je dodala nekaj novih mejnikov, vsaj zame. To je bil dan, ko sem postavil osebni rekord v nošenju na eni turi. Od 1100 višncev smo približno 900 višincev kolesa nosili. Drugi mejnik je bilo razstavljanje koles in timsko delo, da smo kolesa prenesli čez poškodovan odsek poti. Ja, s koles smo sneli kolesa in si posamezne dele podajali čez omenjeni odsek. Zame je bilo to prvič, verjamem, da nisem edini. Nošnja se je nadaljevala vse do spusta ali povedano drugače, do sedla Forcella Creta Forata. Glede spusta smo malo kolebali katerega izbrati, ker so nas eni planinci strašili, da je kratek del poti ferata. Ko smo jo videli od blizu, smo ocenili, da je praktično na pol vozna. Začetek spusta je bil precej tehničen z veliko detajli, zame, na meji voznega. Sledila je lepa prečka in spodaj še hiter odprt odsek. Na spustu smo dobili vse kar smo si želeli. Smejalo se mi je do ušes. Odlična družba, dobre turce, polno smeha, mislim, da bo treba ponoviti.

1 komentar

  1. […] potepanje, delno enaka družba, ponovno v isti državi, isti regiji le kakšno dolino južneje kot prejšnjič. Bazni tabor je bil postavljen v kraju Forni di Sopra. Majhen turističen kraj v dolomitih z obilo […]

Komentiraj