za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Otlica

Miha, 1. marca 2015

Ena izmed slik kaže, da je bila včerajšnja tura spomladanska. Ne bi se popolnoma strinjal. Želel sem se podati proti Golakom, malo raziskovat.

Že v Lokavcu, ko sem izstopil iz avta je precej pihalo. Verjetno za domačine manjša sapica. Kolo obrnjeno na “glavo” mi je prevrnilo, veni sem stal v puhovki in mencal. Pomislil sem, da ne bo nič s kolesarjenjem. Opogumil sem se šele, ko sem videl punce, ki so prišle na trening nogometa v tem vetru. Z izjemo vetra je bilo prijetno toplo. Pot proti Predmeji pa je tako in tako bolj v zavetrju. Tu in tam je malo zapihalo ampak nič hujšega. Ko sem prišel do Predmeje, kjer je še kar precej snega, me je pogled proti Golakom odvrnil od mojega raziskovanja. Tudi na prisojni strani je bilo že od daleč videti veliko snega. Obrnil sem proti Otlici. Do spusta sem moral tu in tam pešačiti ker je bilo snega preveč in ker se je topil se je na mestih udiralo. Dodatna potrditev, da višje nisem imel kaj iskati.

Po nekaj metrih spusta, ko so se usta že smejala je naenkrat prednja zavora izgubila naslon. Pritisnem prvič, pritisnem drugič, premor, tretjič, z očmi iščem vzrok. Kmalu vidim, da na mestu vijaka kjer je bovden pritrjen na čeljust kaplja olje. Vijak je bil odvit oz. ne dovolj zategnjen. Spust je bil kombinacija pešačenja in ultra počasne vožnje. Zaviranje samo z zadnjo zavoro je skoraj nemogoče, tudi če bi vlekel črto, se ne ustaviš. Vlečenju črt se izogibam, če se le da. Nikakor mi ni bilo jasno zakaj se je zavora odločila kot se je. Nikjer nisem udaril ali karkoli podobnega in do sedaj je delovala normalno.

Šele kasneje sem začel razmišljati kaj je možen vzrok. Po par metrih spusta sem naletel na sneg katerega sem moral prepešačiti. Kratka drseča strmina ni dopuščala, da bi kolo nesel v roki zato sem ga odložil v sneg. Se premaknil nižje in ga spet prestavil. Takoj zatem je zavora odpovedala in olje se je pocedilo iz čeljusti, ko sem pritisnil na zavoro. Kar mi je padlo na pamet je, da se je zaradi mrzlega snega vijak skrčil in ravno dovolj popustil, da ko sem ponovno pritisnil zavoro je pritisk potisnil olje ob navoju vijaka. Druge razlage ne vidim. Zmerno segreto olje in čeljust, ki se je na hitro ohladila v snegu, ohlajanje je povzročilo krčenje, kar bi lahko povzročilo, da je pritisk ob stisku ročice bil dovolj za težavo. Bolj verjetna se zdi razlaga, da sem nekje moral mehansko pritisniti na zadnji del bovdna in premakniti vijak. Nimam pojma, kje in kdaj v teh treh metrih bi se to naj zgodilo.

Kakorkoli, kljub težavam sem na kolesu preživel del sončnega dneva, kar tudi šteje…

1 komentar

  1. […] Vzrok za zračenje zavore je bil iztek olja na turi na Otliško okno. […]

Komentiraj