za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Stan’s Notubes Tubeless sistem

Miha, 1. aprila 2013

Čeprav je ta objava napisana z manjšim zamikom sem se odločil, da jo vseeno dodam. Pred časom sem presedlal na brez-zračnični (tubless) sistem. Zakaj? Rekel bi, da bolj iz radovednosti kot pa resne potrebe. Ker sem za obroče ob nakupu naročil, da jih zatesnijo s trakom (yellow tape) in tako pripravijo na brez-zračnični sistem, sem želel to tudi izkoristiti.

Da ne opisujem celotnega postopka, ki je prikazan v videu morda le par besed. Preden se postopka lotimo bi opozoril na to, da je potrebno preveriti ali je naša kombinacija gume in obroča primerna za brez zračnični sistem. Preverimo tako, da iz kolesa snamemo zračnico, damo gumo nazaj na obroč in jo poskušamo napihniti (potrebna velika tlačilka). Če nam to uspe in guma ni popolnoma spustila v par minutah je naša kombinacija primerna.

Zračnice, ki sem jih vozil do sedaj so imele maso slabih 200 g. V vsako gumo sem nalil nekaj več kot 70 ml tekočine. Kot je razvidno iz videa sem prihranil nekaj več kot 100 g teže na posamezno kolo. Ni ravno veliko pa vendar, težo pri komponentah pridobivamo ali izgubljamo v majhnih skokih, ki hitro nanesejo kak kilogram.

Občutki vožnji, hja, če sem iskren ne bom rekel, da opazim neko blazno razliko v oprijemu, teži, vodljivosti itd. Morda se res guma nekoliko lepše prilagaja terenu, ampak moje zmožnosti premagovanja terena se niso izboljšale. Gotovo je pa to, če predrem kolo na kakšnem trnu ali steklu niti ne vem, da se je kaj zgodilo.

Za vsak slučaj, če bi gumo »prerezal« ali jo snel z obroča imam v nahrbtniku še zmeraj eno zračnico. Na terenu se s prenosno malo tlačilko ne da ponovno napihniti gume, ki nima zračnice.

2 komentarja

  1. […] eni izmed voženj sem na makadamski cesti ob strani prerezal gumo in mleko v gumi je ni obdržalo pri življenju. Videl nisem ničesar ostrega, bila je navadna makadamska […]

  2. […] za snemanje gume. Video bo moj kratek opis pokazal še bolj nazorno. Doma lahko ponovno naredimo sistem brez zračnice, če guma ni […]

Komentiraj