za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Razmastitev verige

Matej, 16. junija 2012

Pred nekaj tedni smo v objavi pregled in priprava kolesa očistili, pregledali in pripravili celotno kolo, bodisi na sezono ali na turo. Obiskovalci ste pogrešali temeljito čiščenje in razmastitev pogonskega sklopa – verige in zobnikov.

Naj povem na začetku, da za mazanje verige že nekaj let uporabljava Motorex Dry Lube, ki se enostavno odstrani z vodo pri vsakem pranju kolesa. Dodatno razmaščevanje tako ni potrebno.

Pri uporabi maziv, ki so vodo obstojna se po večkratnih nanosih veriga tako nasiči z umazanijo, da mazanje postane neučinkovito. Takrat je potrebno razmastiti celoten pogonski sklop in odstraniti stare sloje maziva ter umazanije. Za razmastitev verige obstajajo namenska čistilna sredstva in celo pripomočki, ki olajšajo delo, a zadevo lahko opravimo še precej ceneje in enostavneje. Uporabite navaden kuhinjski razmaščevalec in čopič ter v nekaj minutah razmastite pogonski sklop. Na koncu ne pozabite temeljito osušiti verige ter jo namazati.

3 komentarji

  1. Andrej pravi:

    ali lahko meglio škoduje kakšnim barvam na kolesu, ali karbonskemu kolesu?

  2. Robi pravi:

    Tole sem enkrat naredil – temeljito očistil zadnjo kaseto z razmaščevalcem – po cca. 100 kilometrih je pričelo nekaj “pokati” v zadnjem kolesu. Ko sem doma preveril, sem ugotovil, da je bil ležaj kolesa na strani kasete brez masti in so šle kroglice “na suho”. Čistilo je očitno prišlo v notranjost za semering ležaja in ga razmastilo. Sedaj kasete pri čiščenju verige več ne čistim – pod verigo dam staro cunjo in od zgoraj dodajam čistilo. Kaseto razmastim le, če jo moram zaradi kakega razloga (npr. menjava napere itd.) odstraniti.

Komentiraj