za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Prečenje Pohorja – Mud trophy

Miha, 2. septembra 2012

To soboto je bil plan, da »trop kretenov« preči Pohorje. Vremenska napoved je že od ponedeljka kazala obupno, dež cel dan. Upanje ostaja. V četrtek se napoved ni izboljšala. Petek je še zmeraj kazalo, da bo v soboto scalo cel ljubi dan zato smo odhod prestavili. Za eno uro! Ja imeli smo »mud trophy« ali drugače, preplavali smo Pohorje. Zakaj? Ker se je našel en v tropu, ki je v petek prijavil »kaj pa čem delat doma, sedet pred TV-jem?«. Mislim, jasno da ne, kako neumno, potem pa še par v stilu, če gre on grem jaz in tako naprej. Razlogov za ostat doma praktično ni bilo. Takoj nam je bilo jasno, da začnimo pakirat.

Zbor v Dravogradu, nabašemo kombi in gremo do Glažute na drugi strani Pohorja. Start. Čez nekaj metrov se ustavimo na jutranji kavi in sendviču na Ruški koči. Ponoven start v deževno, megleno, premočeno, nadaljevanje vse do Ribniške koče. Vmes smo se ustavili na Pesku in počakali kolega, da je šel, kamor gre tudi cesar peš. Stanje na dežju nas ni prav nič motilo. Do sem smo se že navadili, da je vreme odlično in vsi smo bili hvaležni, da ne gonimo po 34°C in prašni cesti. Do Ribniške koče je bilo še kar precej trpljenja, potočkov, lužic, blata in vsega mokrega kar si lahko zamislim. Tukaj smo se obilno najedli, in kar je bilo še veliko večji užitek, preoblekli v suha oblačila. Do sem me je v roke pošteno zazeblo. S palcem nisem mogel prestavljat in tudi ne spuščat sedežne opore. To sem nadoknadil z dlanjo, s prsti pač ni šlo. Prijetno okrepčani in v suhih oblačilih (razen čevljev) smo ponovili jutranji začetek. Spet v dež in na kolo. Pred nami je bilo še kar nekaj poti, nadaljevali smo proti Kopam, Čez veliko Kopo obvozili malo Kopo in proti partizanskemu domu. Nekje vmes smo zavili na Freeride progo, z veliko objekti, ki niso ravno vlivali zaupanja vzdržljivosti. Nadaljevali v smeri Sv. Primoža na Pohorju in potem spust v Vuzenico. Zaključili smo po asfaltu, do našega izhodišča. Zadnji del smo malo priredili glede na lani. Lani smo prišli po terenu direktno v Dravograd. Glede na to, da so mi pošle ploščice na zadnji zavori sem imel kar srečo, da lanskih zadnjih spustov ni bilo potrebno ponavljati. Sedaj vsaj vemo, da za drugo leto vreme ne bo ovira, samo datum določimo.

4 komentarji

 1. Tomtom pravi:

  Super tura, čeprav res ne vem, zakaj bi šel iz Vuzenice do Dravograda po asfaltu…? Zagotovo je spust v Dravograd zanimivejši. Sicer pa “thumbs up” za voljo v takem lepem vremenu :)

 2. david pravi:

  Ermmm…. kateri spust?

  Pametno varianto spusta iscemo ze par let.

  Lani smo sli mimo Kremzarjevega vrha in nato spust po Sisernikovi poti v Bukovje pri Dravogradu – ma je ful makadama (ki ga do partizanke ni skoraj nic) – sicer lep spust bi bil pa v takem vremenu zaradi izpostavljene zemljaste strmine izjemno nevaren.

  Predlani smo se v hudih nalivih izgubili nekam v Trbonje, deloma je bil spust soliden, vecinoma pa makadamski.

  Sumim, da bo naslednje leto spust s Kremzarce v Legen po pes poti. Ma bo prej kaka izvidnica sprobala, da ne bomo (spet) vsi nadrsali. Ampak spet asfalt do Dravograda.

  Sicer pa, ja, vrhunska tura – ko vrzes stevilke na papir, te sicer ne gane, v zivo te pa kar sezuje, bi rekel.

 3. Tomtom pravi:

  :)
  Omenjene ture sicer še nisem prevozil, je pa v planu še letos.
  Kateri spust? Pravzaprav katerikoli, samo, da ni asfalta :D Če najdem kak uporaben spust, vsekakor javim :)
  Sicer imam pred sabo zemljevid kolesarskih poti po Pohorju in tam vidim da je dostop/izhod s PT iz Kremžarjevega vrha nekam v Dravograd (ok, malo stran), označen je tudi spust v Trbonje. Ta zemljevid verjetno poznaš…http://hiking-biking.net/files/kolesarska-karta-pohorje-2012.pdf

 4. Janez pravi:

  Če ste vsaj malo downhillerji, je spust iz Kremžarce do SGja po peš poti idealen! To je pot, ki je del slovenske transverzale – označena z 1.

Komentiraj