za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Cres in Lošinj

Matej, 11. avgusta 2012

Pravkar sem se vrnil z dopusta, a ne bom vam govoril o vremenu in barvi vode, goli koži ipd., ampak o naši drugi strasti, kolesih. Dopust sem namreč začel na Cresu, prav v mestu Cres. Zelo me je presenetilo, kakšna kolesa sem srečeval na cestah, v mestu in na plaži. Navajen sem, da se dopustniki po kampih, plažah in obali vozijo s kolesi, ki so velikokrat skupek več starih odsluženih koles, v smislu za dopust so dobri. Na Cresu je povsem druga zgodba. Velik del koles je, po moji hitri oceni, vrednih nad 1.500 eur in tudi krepko več. Prevladujejo znamke: Scott, Trek, Cube, kakšen Specialized, Canyon in Kona se najde. Kolesa so XC, AM in Enduro razreda, velik del polnovzmetenih, pretežno Fox vilice, veliko clip pedal.

Cres je sicer precej hribovit otok, z eno glavno ozko cesto, ki pelje na Lošinj in če pomislim bi lahko bil kar raj za tovrstno kolesarjenje – razen dnevne vročine seveda.

Po nekaj dneh sem se prestavil na Lošinj. Mali Lošinj je kolesarsko manj bogat, a še vedno se najdejo kolesa, ki so veliko predobra za kamp in vožnjo v mesto. Nadaljeval in nastanil sem se v mestu Veli Lošinj, kjer sem doživel še večje presenečenje. Srečal sem posamezne lokalce na DH kolesih ter na lokalni turistični karti našel ikono, ki označuje downhill progo. Takoj sem se odpravil v bližnjo turistično agencijo in povprašal o zadevi. Gospodič pravi: ja, tukaj v gozdu ob zdravilišču je manjša proga, delali so jo vaši MTB Trbowle … Jasno, da sem šel takoj pogledat. Našel sem progo z nekaj objekti in označevalnimi tablami. Kot je videti je nekaj linij, z ne prevelikim naklonom, ki se prepletajo in se vijejo pod lokalnim hribom. Žal nisem imel kolesa, da bi kaj odpeljal, a me v tisti vročini niti ni mikalo preveč …

Komentiraj