za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Test Liteville 601

Miha, 20. junija 2012

Še zmeraj pod vplivom včerajšnjih vtisov hitim s pisanjem, da ne zbledijo preveč. Zahvaljujoč Borisu sem imel možnost testirati Liteville 601. Testirati ne v smislu, da se usedem na kolo, naredim 2 kroga po asfaltu in 10 min v hrib ter ugotovim, da je zakon. Šli smo na eno turco, ki je trajala približno 4 h in naredili približno 1000 višinskih metrov. Na poti smo imeli vsega, malo asfalta, malo makadama, strme enoslednice gor in dol, tehnične vzpone in spuste, tudi kake odprte dele kjer sem lahko malo spustil zavore. Skratka, pravo testiraje.

Da najprej povem kaj sem želel preizkusiti. Predvsem me je zanimalo, če »žival« s 180 mm hoda spredaj in 195 mm zadaj, pleza in predvsem kako pleza. Za spust me ni skrbelo, ni bilo razloga.

Odpravili smo se na Tošč. Po nekaj 100 m asfalta zavijemo na makadam in na gozdno pot, ki je bila na delih razmočena in je malo drselo. Sledilo je popravljanje nastavitev, malo sem dopolnil amortizer in znižal tlak v zadnji gumi. Uuu sedaj pa gre. Sledilo je nekaj makadama, travnika in na koncu čiste strme single, strmina stopnje V7 na posameznih odsekih. Da bom vozil V7 nisem pričakoval. Vilica je imela Talas, kar pomeni, da sem jo lahko spustil na 140 mm, zadnji amortizer DHX air ima dve stopnji propedala (min, max) med katerima se pozna občutna razlika. Ko sem ga nastavil na max so tudi taki vzponi postali vozni.  Pomagalo je tudi prestavno razmerje 20/36, s slabšim razmerjem ne bi zvozil. Bilo je dovolj strmo, da tudi s kolesom, ki je namenjen samo za take vzpone ne bi odpeljal niti cm več kot sem s tem. Talas je uporaben za vzpone težavnosti V6 in V7, kar je manj se brez težav pelje z odprto vilico (180 mm). Kolo je navzgor več kot preseglo moja pričakovanja, tehnično sem lahko vozil na nivoju, ki sem ga navajen in še čez. Hitrostno sem za Jožetom zaostajal ampak to je normalno, zmeraj je tako, ne glede katero kolo vozim. Ded ima preveč navite noge.

Glede spusta ni potrebno posebnih komentarjev. Vse vozim s svojo Meto, ki ima 140 mm hoda kar pomeni, da je to kolo veliko lepše in lažje premagovalo vse ovire. Tudi obrati na prednjem kolesu (front pivot) v zaprtih serpentinah niso bili težava.

Naj povem še to, da sem vozil okvir velikosti M, kar se mi zdi na prvi pogled za 180 cm visokega človeka premajhen, tudi lastnik kolesa je velikosti 180 cm. Težav ni bilo ne pri vzponih ne pri spustih, edino kolena sem imel zelo blizu krmila. Glede velikosti ostaja mala dilema, ki si jo moram še razjasnit. Glede na to, da imajo okvirje še L, XL in XXL skoraj dvomim, da je M namenjen 180 centimetrskemu človeku.

Zaenkrat, »nemoralno« navdušen…

15 komentarjev

 1. Jože pravi:

  V kolikor ne bi videl, ne bi verjel …

 2. Peter pravi:

  Lepo si tole napisal.

 3. david pravi:

  saj sem ti rekel…

 4. david pravi:

  pa se naso sobotno turco ste ponavljali, hehe

 5. Tzuli pravi:

  Sem lastnik 601ke in pri 192 cm vozim XL, in je kot ulit. XXL je res nad 195 po moje.

  • Miha pravi:

   Jaz imam 182 cm torej bi po tej logiki bil verjetno tako M kot L zame. Ne vem zakaj ampak jaz se bolj nagibam k L. Glede na podatke geometrije na njihovi strani, dolžina top Tube za M je 588 za L je 608 če primerjam z mojo Meto okvir L top tube 593 mm v tem primeru bolj pašem na okvir M pri Litevillu. Ima kdo še kak komentar?

   • Tzuli pravi:

    Na 601 sem prišel iz 2011 Specialized Endurota. Po vseh geometerijskih podatkih je bil 601 precej manjši, top-tube, head tube, stack in reach. Nekatere stvari celo precej manjše kot pri XL Enduru ki sem ga vozil prej. Bil sem prepričan da bo treba vzeti XXL. Sem pa šel potem za vsak slučaj testirat 601ko v Wagrain, kjer mi je Avstrijski distributer omogočil test. Imel je na razpolago samo XL, vendar sem po testu vedel da je dovolj velik. Velikost me je skrbela sicer samo za v hrib vozit. To kolo 2x bolje obvladam kot Endura ki mi je očitno bil malo prevelik, kljub temu da bi po tabelah moral imeti XL in nič drugega. Če bi bil v tvoji dilemi bi vzel manjšega.

   • Miha pravi:

    Bom moral še malo razmislit kako in kaj, ko sem ga testiral se mi ni zdelo, da bi velikost M bila ravno premajhna, edino kolena sem imel precej blizu krmila (krmilo ni bilo ravno ampak malo ukrivljeno proti meni). Je še čas za odločitev :-), hvala za komentar in informacije.

 6. Boris pravi:

  @David, sem se spraševal kdo je vozi pred nami, ponavadi se le jaz vozim ta krog :). V drugem delu nisem več opazil sledi, ste šli cel krog?

 7. Jože pravi:

  @Tzuli, ko si ravno presedlal iz Endura na LV …
  Je razlika med bicikloma opazna, ali Enduro ne zaostaja kaj veliko ?
  Z drugimi besedami … je vredno doplačat cca. 3000€ za LV ?

 8. David pravi:

  @Boris, ja, mislim, da smo naredili cel krog. Je pa res, da v zadnjem delu Grexx ni vec deloval prav preprican, da smo na pravi potki :D

  Pa “15 min vzpona” se je razvleklo na eno uro… zene so cist popizdile :D

 9. David pravi:

  @Boris, aha, zdaj vidim: zadnji del smo se potegnili cisto do odcepa z glavne ceste v jarek proti Sv. Jedrti… nimam pojma, kako se rece grabnu :D

 10. aljaž pravi:

  @Jože: mogoče bi bilo smiselno primerjati 601 s Canyonovim torque-om. Okvirja razen manjših detajlov in dimenzij izgledata identično. Je kdo vozil oba?

Komentiraj