za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Matajur

Miha, 7. aprila 2012

Tokrat smo se podali s kolesi na Matajur. Vrh blizu Kobarida na slovensko Italijanski meji. Začeli smo iz Savogne na Italijanski strani. Pred nami je bilo 23 km vzpona, približno pol ga je bilo po asfaltu. Vmes smo prečkali Slovensko Italijansko mejo na mejnem prehodu Livek. Še nekaj asfalta in potem počasi na makadam in nazaj na Italijansko stran.  Ko se je končal asfalt sem imel že vsega precej preko glave, vzponu pa še kar ni bilo videti konca.

Vzpon ni bil tehnično zahteven niti strm samo presneto dolg. Proti koncu je nekaj poti nevozne ali pa  je vozna le za najbolj vztrajne in pripravljene. Ta pogojno vozen del je malo pred kočo Matajure in od koče proti vrhu. Res nevozen je samo zadnji vzpon tik pred vrhom. Nekaj dolžinskih metrov pred koncem.

Počitek na vrhu je bil zaslužen. Vreme čudovito in tako smo nekaj minut prebili ob prijetnih pogledih na gore. Spust, kaj naj rečem, čista fantazija. Spet razen par metrov tik pod vrhom vse vozno. Lepa enoslednica s kakšnim tehničnim detajlom ali kakšno skalo, ki štrli iz zemlje. Določeni odseki so prijetno hitri in si lahko damo duška. Zame spust vreden ponovitve, ob prvi priložnosti gremo še enkrat. Edina slabost ture je precej vožnje z avtomobilom do samega izhodišča.

6 komentarjev

 1. Jure pravi:

  Zivjo,

  pogresam gps sledi vasih tur,…

  • Miha pravi:

   Pozdravljen Jure,
   Da pojasnim, pred časom, ko sem še objavljal GPS sledi naših tur (ne samo slike) so se pojavili “nasprotniki” z argumentom, da objavljanje gps sledi pomeni dajanje idej motoristom (enduro, cross) kje naj se vozijo in naj skratka ne počnem tega.
   Zato sedaj ponavadi objavim samo sliko kje smo peljali. Deloma imajo prav deloma ne. Vsak naj si razlaga po svoje. v kolikor bi želel sled ali zgolj sliko ti jo z veseljem pošljem na mail.

   • klemen pravi:

    zdravo
    tudi jaz bi prosil,če mi lahko pošlješ gps sled :-)

    hvala

   • Sebastjan pravi:

    Oj,

    jaz bi tudi prosil za gps sled, v kolikor jo še imate glede na to, da je že kar nekaj časa minilo do danes. :) Hvala!

    LP

 2. Roman pravi:

  Živjo, Matajur zgleda res sanjsko za vozit. Bi mi lahko poslal gps sled na mail. Hvala in lp,Roman

 3. Dragan100 pravi:

  Matajur je res prelep. Splača se tisto “malo truda” do vrha, spust odtehta svoje!

  Štart pa absolutno v dolini (Kočevar, Sovodnje…),saj proti koncu preseda že vsak najmanjši vzponček!

  Matajur s Slo-Istra MTB forumci: http://www.slo-istra.net/forum/index.php?topic=1062.msg6707#msg6707

Komentiraj