za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Ardent namesto Larsen TT

Miha, 1. aprila 2012

Odločil sem se za menjavo zadnje gume. Do sedaj sem vozil Maxxis Larsen TT 2,35. Ta je bila na kolesu ob nakupu. Tudi naslednjo sem kupil enako, ker se je dokaj dobro obnesla. Sedaj sem uničil tudi to, a tokrat sem malo razširil pogled pri izbiri. Problem Larsna je bil, da sem stene gume popolnoma uničil. Profil je bil še čisto zadovoljiv. Najverjetneje je temu botroval premajhen pritisk v gumi in precej skalnate primorske ture pozimi.

Skratka, odločil sem se za precej drugačno gumo, sicer še vedno ostajam na Maxxis-u, vendar sem kupil model Ardent 2,4 z EXO zaščito. EXO pomeni, da je stranska stena gume dodatno ojačena in naj bi bila odpornejša na obrabo in odrgnine. Kako se bo to pokazalo skozi čas in obrabo, pa ko bo spet potrebna menjava.

Prvi vtisi po dveh turah niso ravno pozitivni. Pri Larsnu sem bil navajen na bistveno manjši kotalni upor, kar pomeni, da sem umiral v klanec na zadnji turi. No ja priznam, morda sem bil malo nespočit od prejšnje ture. Tudi nekako bistveno boljšega oprijema napram Larsnu nisem opazil, čeprav je profil bistveno bolj grob na Ardentu. Verjetno se občutna razlika pozna na mokrem.

Ardent 2,4 napram prednji gumi Highroller 2,35, izgleda občutno večji. Razlika je tudi v oprijemu, prednja guma je stara in obrabljena ter še ožja po vrhu. Torej povsem napačna kombinacija, sedaj prej odnese sprednje kolo kot zadnje. Zaenkrat še posledic nisem občutil.

2 komentarja

  1. david pravi:

    Heh, po mojem bos moral zamenjati se prednjo – se mi zdi, da ves, kasne bodo posledice, ce tega ne bos storil.

    Sicer sem ti pa ze parkrat pojamral nad Highrollerjem zadaj, obupno pocasna guma z nic kaj spektakularnim oprijemom pri plezanju. Ampak vedno, ko je mokro in furamo dol, sem si hvalezen, da je se nisem snel s kolesa :D

    • Miha pravi:

      Ja vem vem, problem je da bom sedaj moral dat highroller 2 (cca 40€), ki je dimenzije 2,4 da bo vsaj enake širine kot zadnja in potem bo kotalni upor navzgor na obeh gumah obupen. Že sedaj preklinjam, ko je samo zadnja drugačna kot je bila. In ja, tudi jaz nisem opazil spektakularno boljšega oprijema navzgor kot ga je imel larsen. Bolj me je presenetilo da sem zadnjič iz Lubnika dobil svoj prvi kačji ugriz in to na zadnjem kolesu (ardentu z exo zaščito) prej pa z larsnom nobenega v dveh letih naših, tur tudi lubnik je bil par krat med njimi.

Komentiraj