za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

All mountain čelada s poudarjenim zadnjim delom

Miha, 30. aprila 2012

Že nekaj časa sem razmišljal o nakupu nove čelade. Razlog je predvsem ta, ker v glavnem vozim vse-gorske (all mountain) ture, čelada pa je bolj za XC. Saj zadeva ni ravno kritična, če sem sedaj dve leti preživel s to XC čelado (Giro Indicator) bi lahko še naprej. Pa vendar čelade za vse-gorsko kolesarjenje se razlikujejo po tem, da imajo zaščito na zadnjem delu glave malo podaljšano. Z drugimi besedami površina glave, ki je zaščitena je večja. Torej izgovor za zapravljanje je bila večja varnost.

Tako na oko sem se odločal med čeladami Giro Xen, 661 Recon, in Specialized Vice. Giro Xen je bila precej lepo obložen na notranji strani in je dajala dober občutek, vendar je njena cena pretirana. Na podlagi slik sem se odločil da Recon, ne pride v poštev, ker bom nanjo težko namestil nosilec za lučko ali pa ta ne bi bil stabilen, čeprav mi je bila najbolj všeč. Torej pristal sem pri Specialized Vice.

Na včerajšnji turi sem  jo prvič preizkusil, no ne ravno preizkusil ampak prvič vozil z njo. Na glavo paše kot ulita. Malo me je začel bolet vrat in sem pomisli, da je morda težja kot prejšnja na katero sem navajen. Logično bi bilo, da je malo težja ker ima večjo površino.

Seveda si nisem mogel kaj, da ne bi preveril doma na kuhinjski tehtnici. Rezultati tehtanja so pokazali, da je masa stare čelade 278 g, masa nove pa 343 g, kar je 65 g razlike. Če se to čuti na glavi ali ne ne vem, morda me občutek vara. No, toliko o novi čeladi.

2 komentarja

  1. Robert pravi:

    Pravilno razmišljanje, varnost! :-) Jaz sem si v ta namen tudi ravnokar nabavil novo Casco Viper MX z odstranljivim “nagobčnikom”. Glede na to, da ne potrebujem prave full face čelade se mi je zdela ravno prava izbira. Zadnji del ima prav tako podaljšan, ima pa še dodatno aluminijasto prečko na vrhu, kar ji še dodatno poveča trdnost. Brez “nagobčnika” pa tehta 405 gramov, kar je več kot pol manj kot tehtajo rekreativne full face čelade.

  2. Alen pravi:

    Zdravo!!!
    Prvo pohvale za tale in vse ostale članke. Marsikaj poučnega,resnično hvala!!!
    Ravno sem pred nakupom mtb čelade in kar, nisem se mogel odločiti kaj kupiti?! Rešitev sem našel prav v tem članku, mislim da je moja izdira tudi Vice, zdj jo morem še samo sprobat, da vidim kako mi sede na glavo. Sem pa šokiran nad razlikami v ceni!!! Čelada Vice cena od 90e pa do 125e, se splača mal pobrskat pred nakupom :)

Komentiraj