za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

No Flats – tubeless

Matej, 7. julija 2011

Fantje iz Sb shopa so nama tokrat v test poslali kit komplet za predelavo navadnih koles v sistem koles brez zračnic – tubeless. Zadeva se imenuje Joe’s No Flats in obljublja točno to kar pravi ime – nič več predrtih zračnic.

Cilj je bil preskusiti zadevo na DH kolesu za namene vožnje v bikeparkih, saj ti predstavljajo specifične zahteve. Tukaj ni klasičnih predrtij zračnic s trni ipd., ampak gre največkrat za prebitje zračnice na oviri (skala, korenina ipd.), pogovorno imenovani snake bite.
Verjela sva, da se zadeva obnese pri normalnem predrtju, o tem priča nešteto video posnetkov kjer oseba vozi po žebljih in namenoma luknja plašč opremljen s sistemom No Flats.

Sistem No Flats se prodaja v dveh kompletih, odvisno od širine obročev. Kompleta pa se delita še na tip ventila (avto in presta).
Komplet vsebuje:
– dva namenska trakova z ventilom (trak je namenjen tesnenju obroča proti naperam),
– tekočino Super Sealant (tekočina omogoči tesnenje in takojšnje krpanje lukenj),
– dozirna posodica za tekočino,
– drobnarije (pokrov ventila, dodatni ventil, ključ za ventil).

Namestitev sistema tubeless na navadne obroče in navadne plašče
Vsa zadeva je precej enostavna, če upoštevate vsa navodila in ste pri delu dosledni. Za namestitev ne porabite bistveno več časa, kot za montažo klasičnega sistema z zračnico.
Vendar naj takoj omenim, da sistem ne deluje na vseh kombinacijah obroča in plašča. S testiranji sva prišla do zaključka, da v kolikor se plašč ne prilega tesno na obroč, zadeva ne deluje, ker ga ni mogoče napihniti. Torej, če lahko plašč namestimo na obroč brez kakršnegakoli truda (upora), je velika verjetnost, da ne bo tesnilo in sistem ne bo deloval. Takšna kombinacija je bila v najinem primeru obroč Mavic EX721 in dvostenska Maxxis Highroller 2,5, ki je ni bilo mogoče napihniti. Enak plašč sem namestil na Sun obroč brez problema.
Obvezna oprema je zračni kompresor, ker tudi največja tlačilka ni bila dovolj velika, da bi napihnila  plašč (izkoristila sva kar lokalno bencinsko črpalko). Problem je zgolj z začetno namestitvijo, kasneje se napihuje z navadno tlačilko.

Postopek (pomagajte si z videom)
1. Temeljito očistimo notranjost obroča in plašča
2. Namestimo priložen trak z ventilom. Začnemo pri ventilu in ga enakomerno napnemo in razporedimo po notranjosti obroča.
3. Namestimo obe strani plašča. Pazi na pravilno smer vrtenja.
4. Plašč z dlanjo potolčemo po celotnem obsegu, da se prilagodi obroču.
5. Celoten obseg plašča namažemo s pripravljeno milnico, ki olajša testno napihovanje. Ponovno potolčemo.
6. S KOMPRESORJEM POSKUSIMO NAPIHNITI PLAŠČ. Ta korak je ključen in odloča o tem, ali bo sistem deloval, ali ne. Če se je plašč napihnil in nekaj trenutkov obdržal tlak pomeni, da je kombinacija obroča in plašča ustrezna – SISTEM BO DELOVAL. V kolikor plašča nikakor ni mogoče napihniti – SISTEM NAJVERJETNEJE NE BO DELOVAL. Tukaj velja vložiti nekaj truda in morda vam uspe napihniti plašč.
7. Če je kolo nekaj časa obdržalo tlak, lahko nadaljujete.
8. Odstranite ventil
9. Temeljito pretrestite tekočino in jo prelijte v dozirno posodico. Priporočilo je 60-120 ml za XC kolesa. 120-180 ml za FR in DH kolesa. V najinem primeru uporabljeno slabih 200 ml.
10. Dozirno posodico namestite na ventil v najvišjem položaju in nato obrnite kolo v položaj 8 na uri. Iztisnite tekočino v plašč. Ventila ne obrnite v najnižji položaj, ker ga bo tekočina zamašila. Dozirna posodica je prirejena, ker nisva imela originalne.
11. Namestite ventil in napihnite kolo. Ventil naj bo v najvišjem položaju.
12. Kolo mora obdržati tlak. Na mestih kjer pušča je videti iztekanje tekočine.
13. Kolo zavrtite za nekaj obratov, nato pa temeljito pretresite tekočino v kolesu, da zapolni vse luknjice.
14. Čez čas se morajo zamašiti vse luknjice in tekočina ne sme več iztekati. Tudi zrak ne sme uhajati.
15. Kolo za nekaj minut položite v ležeči položaj na vsaki strani, da zatesni rob.
16. Kolo napihnite do želenega tlaka (najin primer 2 bara) in s potapljanjem v vodo preverite, da ne pušča.

Vožnja v bikeparku
Dan po namestitvi sistema je sledil test v mariborskem bikeparku. Sprva sva bila rahlo skeptična kako se bo obneslo pri večjih udarcih ob skale ipd. Ideja je bila, da bo ob trku odmaknilo rob plašča in bo v trenutku izpihnilo ves zrak, a se je izkazalo, da je bila bojazen odveč.
Po prvi vožnji je bilo na robovih plašča opaziti iztekanje tekočine, kar pomeni, da je sistem ob večjih udarcih moral ponovno zatesniti kolo. Zadeva se je ponavljala in po štirih spustih je kolo izgubilo začetni tlak. Kolo sva ponovno napihnila in nadaljevala z vožnjo.
Po celodnevnih vožnjah sva ugotovila, da sistem deluje kot je mišljen. Ob naletu v oviro sistem ponovno zatesni kolo, vendar pri tem izgublja nekaj tlaka in tekočine.

Končno mnenje
Sistem No Flats deluje točno tako kot obljubljajo. Osebno ga sicer vidim veliko bolj uporabnega v AM, XC in mestnih kolesih (priporočam, da poskusite), kjer je kolo izpostavljeno manj direktnim udarcem in nas dejansko obvaruje pred klasičnimi predrtji. To pa ne pomeni, da bom trenutno pripravljeno tubeless verzijo platišča na DH kolesu zamenjal s klasično zračnico. Sistem bom z veseljem vozil še naprej. Vsake štiri spuste bom malenkost povečal tlak v kolesu in če to pomeni, da ne bom več krpal (flikal), sem zadovoljen. Slabost, ki jo ima takšen sistem je umazanija, ki jo povzroča iztekla tekočina. Med delovanjem jo namreč prši po celem kolesu. Ko se posuši, postane kot nekakšen nelepljiv neostik.

5 komentarjev

 1. Peter pravi:

  Živjo!

  Zanimam se za nakup opisanega sistema. Vprašal bi vaju, če se da sistem namestiti na navadne obročnike s tubeless plaščem? Zadnje čase vozim tubeless plašče na navadnih obročih + klasična zračnica. Kljub malo večji teži sem bil zelo zadovoljen, saj lahko na prste ene roke naštejem defekte v preteklih dveh letih… Vozim XC.

  Hvala!

  • Matej pravi:

   Zadeva je vsekakor primerna za XC. Mislim, da ti dejstvo, da imaš tubeless plašč samo koristi. Vse kar moreš narediti je, zatesniti obroč v smeri proti naperam, kar boš dosegel s trakom v kompletu No tubes. Midva voziva No tubes sistem v bikeparkih na DH kolesih odkar sva napisala objavo in sistem deluje odlično. Na začetku je bilo nekaj iztekanja tekočine, sedaj pa se niti to ne dogaja več.
   Poskusi in javi kako se ti obnese…

 2. boštjan pravi:

  Zdravo.
  Kakšna je verjetnost, da Stan’s no tubes sistem ne bo tesnil oz. ne bo guma dobro nalegala, če je trak za obroče z notranjo širino od 21 do 25 jaz imam pa 29 (mavic 729)?

  Aja, plašči so navadni , ne tubles.

  LP, Boštjan

  • Matej pravi:

   To boš najlažje preveril tako, da sestaviš celotno zadevo brez, da doliješ mleko. Potreboval boš kompresor, ker z navadno tlačilko ne bo šlo. Če ti uspe napihniti in doseči trenutni tlak, potem bo zadeva tesnila z mlekom.
   Jaz imam Mavic EX721 in Maxxis Minion/Highroller 2,5 in nikakor ne sede, da bi jo lahko napihnil in dosegel trenutni tlak, zato vozim tubeless samo spredaj kjer je drug obroč.

 3. Rok pravi:

  Živjo, imata morda kakšne izkušnje, kako je s “ponovno” uporabo namenskega traku z ventilom po defektu, ki ga mleko ne zatesni? V primeru, da mleko slučajno ne zatesni in je potrebna npr. zasilna uporaba zračnice, je potrebno namenski trak z ventilom odstraniti. Ker pa je verjetno “prepojen” s posušenim mlekom, me zanima, ali je trak še vedno uporaben ali ne? Hvala, Rok

Komentiraj