za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

All mountain vikend

Matej, 9. avgusta 2010

Vikend je minil v znamenju all mountain (vse-gorske) ture. Tokrat smo bili na primorskem koncu, natančneje v Tolminu. V planu sta bili dve turi, ena v soboto in ena v nedeljo. Tore,j v soboto smo se trije lotili vzpona na hribček, imenovan Skupica nad Dolenjo Trebušo. Vzpon je bil enkraten, pravi užitek, navzdol pa sem, na mojo žalost, nosil kolo veliko več kot sem predvideval ali želel. V opisu poti je bilo zapisano, da je spust vozen. Rad bi videl tistega, ki je pot opisoval, kako pelje po tej poti. No, vsaj nam se je velik del zdel precej nevozen. V nedeljo je prišla na vrsto daljša, »malenkost« napornejša tura. Iz Tolmina na planino Razor in potem proti Kalu in Dobrenščici. Tokrat se je število udeležencev podvojilo. Vstajanje zgodaj in počasi na pot. Prekleti breg, do koče na planini Razor smo grizli v hrib kolikor se je dalo, kolikor se ni, smo kolesa potiskali ali nosili. To je tisti del, ki mi ni ravno pri srcu. Ampak kaj hočemo, če ne gre, vzemi večje kladivo, kar je v našem primeru bila hoja. Kak meter smo morali nesti kolesa tudi kasneje. Ko smo prišli do koče, smo levji del vzpona opravili. Tukaj smo nekaj popili in si pomagali z čokoladicami. potem nas je čakalo prečenje na približno isti nadmorski višini in potem še spust proti Tolminu, ki je bil vse prej kot spust kot ga poznam iz DH. Šlo je zelo počasi in cikcak proga je bila tehnično precej zahtevna. Veliko je bilo kotalečega kamenja, ostri ovinki, večje skale in še trava, ki je vse skupaj zakrivala. Dvakrat sem skoraj poletel čez krmilo in enkrat celo to opravil zelo uspešno. K sreči brez poškodb. Aja, ščitnike sem tokrat nosil že drugič in še zmeraj se nimam kaj pritoževat nad njimi. Zaenkrat se odlično obnesejo. Celotna tura, skupaj s postanki,  je trajala skoraj 7 h oz. slabih 38 km. Terjala je prednje zavorne ploščice, nekaj izgubljene sape in potu. Priznam, po koncu sem bil kar utrujen. Bilo je več kot odlično. Kako dodatno slikico prilepim z nekaj zamika, do takrat pa prijetne kilometre.

4 komentarji

 1. Boris pravi:

  Kaj je bilo pa tako hudega na spustu s Skopice :), meni osebno je to eden lepših sputov. Seveda je pa potrebno imeti temu primerne gume na kolesih.

  Lp, Boris

 2. Miha pravi:

  Hmm, nekako sem moral preveč hodit :-). Morda smo kje zgrešili in nismo šli po isti poti kot vi. Skoraj dvomim, da se tam kjer smo šli mi, da odpeljat bistveno več kot smo uspeli.
  Gume, ki jih vozim na svojem kolesu so spredaj Maxxis Highroller 2.35 zadaj Maxxis Larsen TT mislim da tudi 2.35. Zaenkrat so se odlično obnesle.

 3. Boris pravi:

  Upam da niste šli naravnost dol, če stojiš na Skopici obrnjen proti Trebuši se spustiš na desno sedlo tam pa poiščeš komaj vidno potko ki ji samo slediš. Na GPS tour je moj track, če želiš si ga lahko ogledaš in ga primerjaš.
  Mimogrede, jutri gremo tja :).

 4. Miha pravi:

  Da prideva do dna tej debati. Sem primerjal sledi najinih poti in na moje začudenje sta dokaj enaki. Gledal sem predvsem spust. Če se pogleda dovolj od blizu smo tu in tam zgrešili za kakih 10-20 m kar bi lahko prineslo razliko v občutkih. Na spodnji povezavi lahko za zanimivost preveriš tudi sam.
  Modro označena je tura po kateri smo vozili mi rdeča je tvoja.
  http://www.geopedia.si/?params=L8481_F2_T105_vF_b4_x407901.78125_y103907.3125_s16

Komentiraj