za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Gubno

Miha, 25. decembra 2015

To je Božič. Petindvajseti december, dvatisočak po kopni poti v sončnem vremenu je res presežek. Sem ljubitelj snega ampak danes ga nisem prav nič pogrešal.

Do in kasneje od studenčka Koritec bolj ali manj znana pot. Tukaj se je začela nošnja, vztrajati je bilo potrebno vse do vrha. Ja, dobrih štiristo višincev je potrebno odnesti. Začetni metri niso za manj navdušene nosače, potekajo med borovci, ki si na vsak način želijo prilastiti kolo in ga nenehno grabijo za kar se le da. Podlaga je peščena in včasih drseča. V senčnih legah sva celo videla pomrznjen sneg. Še zmeraj je bel, hladen in se stopi v roki, za vse tiste, ki ste morda pozabili kaj in kakšen je. Ko se je končno odprl pogled proti vrhu se je ta zdel kar nekam daleč. Sendvič, še malo boš moral potrpeti v nahrbtniku je odzvanjalo v moji glavi.

Na vrhu nam južna in zahodna stran postrežeta s pogledom na Julijske Alpe in naš najvišji vrh. Vzhod in sever pa na Dolino Drave in preostali del Karavank. Temperatura na soncu je krepko presegala deset stopinj celzija. V popolnem brez-veterju bi lahko užival v kratkih rokavih. Deležna sva bila ravno toliko sapice, da si tega nisem mogel privoščiti.

Spust je presenetljivo vozen tu in tam kak del kjer je potreben, sestop ostalo pa precej vozno. Tehnično je zahtevno bolj zaradi neutrjene peščene podlage kot zaradi težkih odsekov in strmine. Težji je seveda zadnji del spusta proti studenčku (začetni del nošnje navzgor). Na delih pomrznjen sneg, večja strmina in bolj zaprti deli na neutrjeni peščeni podlagi so poskrbeli za zabavo.

Božič kot že dolgo ne…

2 komentarja

  1. zajla pravi:

    Sem kar prav predvidel, da bo po tejle objavi https://plus.google.com/114770193063583053444/posts/RdHRwYQkPQB vrh ratal bistveno bolj obiskan ;) Mi je pa prav hecno, da je do sedaj tja zašlo bolj malo kolesarjev, trume pa drvijo mimo dol s sedla Mlinca.

    • Miha pravi:

      Mah saj jih ne bo ravno veliko… vseeno je potrebno odnest 400 višincev in kar nekaj dolžincev. Vem, da smo se že večkrat pogovarjali in bili na tem da gremo v smeri Gubnega ampak realizirali pa nismo :-). To je bilo še v času, ko je bilo nošenje kolesa zame vse prej kot sprejemljivo. Vsekakor je omenjena objava prepričala mene :-)

Komentiraj