za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Rob nad Ajdovščino

Miha, 28. januarja 2012

Prejšnji vikend sva bila na kar zahtevni turci. Rob nad Ajdovščino iz dveh strani. Start v Ajdovščini in po cesti proti Colu, nato se ločimo od asfaltne ceste ter se povzpnemo na Kovk. Osvojili smo prvi vrh. Hitro napolnit baterije s frutabelco in kratkim postankom. Čaka nas prečenje do spusta in nekaj neprevoznih odsekov skozi grmovje, ampak nič hujšega. Spust je bil dokaj zahteven, vsaj prvih nekaj serpentin. Kot se za primorsko spodobi tudi precej kamnit, kasneje se kamenje pomeša z godno zemljo.
Po prvem spustu se tokrat za spremembo ne začne pakiranje v avto, ampak  ponoven vzpon. Skozi Ajdovščino mimo izvira Hublja in potem na znano Resljevo. Po Resljevi, ki nas po »tradiciji« vodi na Čaven, smo tokrat odvili desno proti Predmeji in potem prečenje po Robu  z druge strani. Prečka nas vodi do Otliškega okna, kjer se spustimo v dolino proti Ajdovščini. Otliško okno je sicer nekaj metrov naprej od spusta, a naravno znamenitost sva si šla ogledat. Tudi ta spust je precej kamnit, vsaj prvih nekaj metrov, morda celo malo težji od prvega.
Tura je dokaj zahtevna in naporna. Sicer je temu botrovalo predvsem to, da sem vzel premalo hrane za tako turo. Kak sendvič bi se neverjetno prilegel in dal novih moči. Sicer pa, bruto čas z vsemi postanki,  je bil malo manj kot 8 ur.

Komentiraj