za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Vpetje zadnjega vzmetenja Commencal Meta

Miha, 25. decembra 2011

Na zadnjih dveh turah je moja meta začela obupno škripati. Vso pot navzgor in navzdol mi je zvok pri kratkem nihanju amortizerja zelo paral živce.

Čas za resno akcijo. Prav veseli me, da se bom spet lahko igral mehanika. Tokrat sem moral razstavit celotno zadnje vzmetenje, tako imenovan rocker link na Commencal Meti, letnik 2009. Namen razstavljanja je bilo čiščenje, mazanje in pregled ležajev.

Spet sem bil razočaran nad našimi mehaniki in kompletnimi servisi v kolesarskih trgovinah.  Glede na to, da so mi pred dobrima dvema mesecema razstavili kolo na servisu bi pričakoval, da ugotovijo, če je kak ležaj dotrajal. Sedaj sem zadevo razstavil sam in videl, da so določeni ležaji dotrajani, in če so dotrajani danes, so bili tudi pred dvema mesecema. Ne morem trdit zagotovo, vendar bi rekel, da tega nihče ni razstavljal. Enako sem pred nekaj tedni ugotovil za gonilni ležaj.

Glede samega razstavljanja bi opozoril, da sem pri izbijanju puš uporabil imbus ključ (5 oz. 6), ki je malenkost širši od puše. Z manjšim lahko poškodujemo navoje v pušah. Za razstavljanje ni potrebna večja sila. Vse dele očistimo in gibljive dele ponovno namažemo z mastjo. Jaz sem uporabil Bike Grease od Motorexa.

Neprijetno cviljenje je zaenkrat odpravljeno, vendar obstaja možnost, da so zanj krivi ležaji, ki jih zaenkrat nisem zamenjal. To pride na vrsto naslednjič. Bomo videli na naslednji turi, če sem kolo popolnoma ozdravil škripanja, a ležaje bo potrebno čim prej zamenjati.

2 komentarja

  1. Miha pravi:

    Da povem še rezultate po prvi turi. Škripanje ostaja kolesa očitno nisem ozdravil. Naslednjič sledi menjava ležajev in nadaljnje ugotavljanje vzroka za ta neverjetno moteč zvok.

  2. […] prejšnjega servisa moje Mete. Kot sem ugotovil na predzadnji turi, zgolj čiščenje in mazanje gibljivih delov zadnje nihajke […]

Komentiraj