za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Utrinki iz Londona

Miha, 8. aprila 2011

Vsekakor prijetno presenečenje. Redno prebiranje Mountain biking UK ti da občutek, da je na tem otoku središče MTB scene in da ga ni človeka, ki ne bi vsaj kak vikend na leto preživel na dvokolesnem konjičku (in ne, ne govorim o skiroju). V Londonu se mi je ta občutek samo potrdil, čeprav je bil najvišji kucelj, ki smo ga »osvojili« (velika mera sarkazma!) na 30m nadmorske višine (London sam je na 24m).

Vsako jutro sem se sprehajala po parkih in ulicah v centru mesta ter bila prijetno presenečena. Razen tekačev, ki jih je res bilo toliko, kot se jih pri nas v Ljubljani pojavi samo teden dni pred Ljubljanskim maratonom, se je izkazalo, da je kolo tudi tu izjemno priljubljeno prevozno sredstvo (kolesarijo vsi, poslovnež v obleki na polnovzmetencu, kratke hlače in majica ob 6ih zjutraj pri 3eh stopinjah niso nič nenavadnega, penzionisti na jutranjo kavo in časopis…) in temu primerno tudi infrastruktura. Kolesarske poti in posebej označeni semaforji povsod. Toleranca in obzirnost pešci-kolesarji in avtomobili-kolesarji, hja, pri nas bi se ljudje lahko marsičesa naučili… Glede na to, da je govora o milijonskem mestu, me je najbolj presenetilo to, da mesto ni nasičeno in prenatrpano s prometom (rush hour je izjema, a bodimo realni, kje pa ni tako) ter da se kot kolesar ne počutiš ogroženega.

In kakšna kolesa vozijo? Bom rekla tako, v povprečju takšen rang koles, ki si jih pri nas kupujemo za prostočasne aktivnosti, celo za kakšne daljše ture. Se človek vpraša ali v Londonu res ne kradejo ali pa so taka kolesa dostopna po zelo sprejemljivih cenah. Moje škropotalo, ki ga uporabljam za vožnjo po Ljubljani, si ga ne bi drznila pustit nekje zvečer za par ur, kaj šele ljubega polnovzmetenca (si, kakšno kolo voziš hihi).

Ne smem pa pozabit omenit njihovega sistema izposoje koles. Od vseh do zdaj videnih ima najbolj razširjeno mrežo izposojevalnih dockov, zelo vzdrževana kolesa in je res ugoden. Domačini se ga poslužujejo masovno, kar priča o dobri storitvi in če se boste kdaj mudili na tem koncu – priporočam (http://www.tfl.gov.uk/roadusers/cycling/14808.aspx)!

V galeriji še nekaj fotografskih utrinkov in vtisov – kolesarskih, se razume.

Komentiraj