za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Literatura za servis kolesa

Matej, 4. marca 2011

Pred nekaj leti, ko sva se odločala za nakup DH koles, sva razmišljala o vsem kar bi lahko potrebovala zraven samega kolesa. Razmišljala sva vse od dodatne opreme, zaščitne opreme, orodja itd.

Že na začetku sva se odločila, da bova kolesa vzdrževala sama. Nekako sva mnenja, da tako najbolje spoznaš opremo in kolo, ki ga redno neguješ ter se pripravljaš na prihodnje užitke. V tem času sva na veliko prebirala revijo Mountainbike UK in prav tam našla priporočilo o knjigi, ki je v veliko pomoč domačim mojstrom – Zinn & the Art of Mountain Bike Maintenance.
Knjigo sva naročila na Amazonu iz Zda. Cena je bila minimalna, cca. $15.

Knjiga je zelo uporabna, z veliko odličnimi nasveti in čudovitimi prerezi ter prikazi razstavljenih komponent. Razdeljena je na zaokrožena poglavja, ki obsegajo podrobna navodila za večino komponent. Tudi, če se zgodi, da posamezna komponenta ni zajeta v knjigi, si lahko pomagamo s sorodnimi in tako bolje razumemo osnovo delovanja. Postopki so opisani tako, da jim enostavno sledimo, če je potrebno je dodana tudi grafika. Na koncu poglavij je tudi odlično kazalo izrazov in pojmov, ki naredijo iskanje vsebine enostavno.

Midva imava četrto izdajo iz leta 2005. Knjiga je približno A4 formata in ima 450+ strani. Od konca 2010 je na voljo posodobljena peta izdaja, ki zajema aktualno opremo in komponente.

Knjigo vsekakor priporočava vsem, ki sami vzdržujete kolesa.
Primer: S pomočjo knjige se enostavno lotite pletenja kolesa iz čiste osnove; obroča, peste in naper.

Komentiraj