za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Mazanje pletenic in bovdnov

Matej, 18. februarja 2011

Zahtevnost: 1od5

Tokrat zelo hitro in enostavno opravilo. Mazanje bovdnov in pletenic klasičnih zavor ter menjalnikov.

Opravilo je zelo enostavno in nikakor ne vpliva na nastavitev menjalnika oz. zavor. Vse kar morate narediti je, da povsem sprostite pletenico menjalnika (primer: zadnji menjalnik na najmanjši zobnik) in nato ročno potisnete menjalnik proti višjim zobnikom. Na ta način se bo pletenica dovolj sprostila, da lahko na poljubnem mestu izvlečete bovden iz okvirja. Nadaljujte in snemite vse dele bovdna. Vzamete olje ali podobno tekoče mazivo in ga razporedite po pletenici. Z bovdnom nekajkrat povlečete čez naoljeno pletenico in je zadeva urejena. To naredite na vseh delih bovdna. Pletenico in bovdne namestite na enak način kot ste jih odstranili. Ne pozabite  obrisati izpostavljenih delov.

Če ste pletenice dosledno naoljili, bo kolo delovalo občutno lepše.

3 komentarji

 1. Vasja pravi:

  Katero olje pa uporabljate in kje se ga da dobiti?

  • Miha pravi:

   Jaz sem takrat uporabljal kar navadno motorno olje. Lahko bi na pletenico nanesel tudi malo vazelina ali masti kot je Bike Grease od Motorexa. Tako starejše pletenice spet gladko tečejo.

 2. Željko pravi:

  Ne vem če je to res ampak nekje sem prebral, da mazanje bovdnov in pletenic ni najbolj pametno ker s tem navlečeš prah in umazanijo v samo bovdne. A je to res?

Komentiraj