za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Menjava olja in zračenje zavor Shimano Deore

Miha, 21. aprila 2010

Zahtevnost: 3 od 5

Orodje, ki ga potrebujemo:
– križni izvijač,
– viličasti ključ 7 mm,
– imbus 5,
– cevka,
– vrečka,
– mineralno olje Shimano,
– krpa.
[EDIT] Tukaj so originalna navodila za zračenje zavor Shimano Deore.

1. Kolo postavimo na stojalo. Zavorno ročico naravnamo vzporedno s tlemi in nato odvijemo pokrovček rezervoarja za olje ter ga odstranimo skupaj z gumijasto membrano.

2. Na odzračevalni vijak, na zavorni čeljusti, namestimo cevko po kateri bo iztekalo olje in jo usmerimo v vrečko za zbiranje olja.

3. Z viličastim ključem 7mm za 1/8 odvijemo vijak in v rezervoar dolivamo olje. Med tem na rahlo stiskamo zavoro.

4. Med stiskanem zavore se nivo olja v rezervoarju niža, zato ga sproti dolivamo. Pazimo, da ga ne zmanjka, da ne potisnemo zraka v cevko!
Nato privijemo odzračevalni vijak in stiskamo zavoro, da iz sistema izpustimo zrak. Mehurčki se bodo dvigali v rezervoarju. Ko teh ni več, bo zavorna ročica otrdela.

5. Stisnemo zavoro in jo držimo. Odzračevalni vijak odvijemo in privijemo zelo na hitro, da iztisnemo morebitni zrak iz čeljusti. Postopek ponovimo 2-3 krat. Nato vijak dokončno privijemo.
Če ročka še vedno nima naslona, ponavljamo korak 4 in 5.

6. Rezervoar napolnimo z oljem, vstavimo membrano in ga zapremo. Napolnimo ga do vrha tako, da nekaj olja steče čez rob. Tako zagotovimo, da pod membrano ni zraka.

7. Zavoro ročico nastavimo v prvotni položaj.

POZOR!
Med postopkom moramo paziti na zadosten nivo olja v rezervoarju. Olja ne sme nikoli zmanjkati, ker bi s tem spustili zrak v notranjost sistema in posledično povzročili nedelovanje zavore.

5 komentarjev

 1. Marčo pravi:

  Dober video! Še več takih.

 2. Mike pravi:

  Kaj pa naredimo pol z cevko…ko olje nalijemo in nastavimo hod ročice. Samo zategnemo tam kjer smo jo prej odtegnili in jo odstranimo? Še nikoli nisem počel tega…in mi sistem ni jasen…ko dolivamo olje ali pol ne steče celotno olje po cevki ven?
  Lp

 3. Matej pravi:

  Vijaka na čeljusti ne odtegneš popolnoma, ampak ravno toliko, da lahko z ročico iztiskaš olje in zračne mehurčke. V rezervoar dolivaš olje, da ne potegne zraka v sistem. Nato vijak priviješ in stiskaš ročico, da iztisneš zračne mehurčke, ki se počasi dvigajo proti vrhu in izstopijo skozi vrhnji rezervoarček. Ko ročka otrdi, doliješ olje do vrha, vstaviš membrano in priviješ pokrovček.

 4. Mike pravi:

  Vse lepo in prav…vendar mi sedaj ne gre nazaj priviti vijaka…oz. se vrti v prazno :S

 5. tilen pravi:

  Oj imam skoraj novo kolo z shimano disk zavorami ki mi pri vecji hitrosti ko je potrebno bol zavirat cvilijo :( a mi lahko kdo pove kaksna je resitev ;) Hvala

Komentiraj