za čas, ko niste na kolesu

Izberi kategorijo

Nokia vs. Garmin

Miha, 12. aprila 2010

Da na hitro razložim. Gre za nadaljevanje prejšnjega posta kjer sem usposobil GPS sledenje in ga uporabljal na kolesu… V tem bom na kratko opisal oz. bolje rečeno slikovno prikazal primerjavo dobljenih rezultatov z dvema različnima aplikacijama. Torej na telefonu Nokia E66 sem namestil Garmin mobile XT in Nokiin Sports tracker. Torej oba uporabljata isti GPS sprejemnik. Odločal se bom le o prednostih, ki jih nudi sama aplikacija pri prikazu posameznih parametrov. Za primerjavo sem naredil eno krajšo turo s kolesom in na telefonu zagnal obe aplikaciji.

Garmin mobile XT

Da dobimo zgornji prikaz Garmin „zahteva“ uporabo računalnika in uporabo programa map source. Telefon povežemo z računalnikom in naložimo shranjeno pot in pogledamo podrobnosti. Kot je razvidno iz slike sem za prikaz poti uporabil karto AdriaTOPO kjer se lepo vidijo izohipse iz katerih je možno razbrati nagib terena. Ta aplikacija nam na vertikalnem profilu omogoča merjenje posameznih višinskih razlik oz. razdalj. V oknu „track properties“ vidimo bolj podrobne parametre naše poti. Vidimo posamezne odseke, GPS koordinate, hitrosti posameznih odsekov in jasno skupno prevoženo pot, povprečno hitrost, porabljen čas…

Nokia sports tracker

O Nokiinem Sprots trackerju je bilo nekaj besed povedanih že v prejšnjem članku. Z vidika enostavnosti je zadeva odlična. Ko zaključimo z „vadbo“ preprosto pošljemo tako imenovano vadbo na splet. Količina podatkov je majhna in prenos se hitro zaključi. Programček na telefonu ima dnevnik treningov v obliki koledarja in tako hitro najdemo želeno vadbo.

Če na hitro povzamem nekaj prednosti in slabosti. Seveda so to prednosti in slabosti skozi moje oči. Garmin ima malenkost bolšje zemljevide in seveda specialno topografsko karto za naše področje. Uporabna funkcija je tudi merjenje višinskih razlik, ki ga pri Nokiini aplikaciji pogrešam.
Kot sem že omenil je Sports tracker od Nokie enostavnejši za uporabo in ker za prikaz na  zemljevidu uporablja Google maps, lahko določimo različne poglede vključno z satelitsko sliko. Spletna aplikacija nam omogoča, da naložene vadbe delimo z ostalimi uporabniki. Seveda je prednost, oz. slabost za bolj paranoične, da je na vse skupaj spletu in so vam vaši podatki dosegljivi od „vsepovsod“ tudi brez telefona.

Sami lahko preizkusite in ugotovite katera izmed omenjenih aplikacij vam je ljubša, če poznate še kakšno aplikacijo s podobnim namenom vas prostor za komentarje nestrpno čaka.

1 komentar

  1. klemen pravi:

    …….Uporabna funkcija je tudi merjenje višinskih razlik, ki ga pri Nokiini aplikaciji pogrešam….

    če ne drugega lahko na internetu po končani vadbi vidimo kakšne so bile višinske razlike med vadbo samo. :-)

Komentiraj